Zoeken

Aangeknipt en los beleg, deel 2

Deze videotip over het aangeknipte beleg en het losse beleg bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe een combinatie van een aangeknipt- en een los beleg wordt gemaakt.

Blinde knoopsluiting, deel 1

De videotip over de blinde knoopsluiting bestaat uit 2 delen. Deel 1 laat zien hoe de sluiting wordt gemaakt als een kraag wordt aangezet die eindigt op de overslaglijn. Een patroon van het linker-en rechterpand van de sluiting is te vinden bij DOWNLOADS

Afbiezen met gevouwen band (biaisband)

Afbiezen met gevouwen band (biaisband) is een mooie afwerking van naden en niet moeilijk.

Aangeknipt en los beleg, deel 1

Deze videotip over het aangeknipte beleg en het losse beleg bestaat uit 2 delen. In deel 1 is te zien dat een aangeknipt beleg wordt gebruikt bij voldoende stofbreedte en een recht voorpand. Heeft het voorpand een welvende vorm of is de stofbreedte niet voldoende, dan wordt een los beleg geknipt...

Afwerken van hals met split of ritssluiting

Het afwerken van de een hals met split of ritssluiting gaat als volgt.... 

Beleg halsrand, schouder en armsgat

Halsrand, schouder en armsgat kunnen met 1 belegdeel worden afgewerkt. Dit beleg voor halsrand, schouder en armsgat wordt van voering geknipt bij zwaardere stoffen, bij dunne effen stoffen kan dezelfde stof worden gebruikt.

Blinde knoopsluiting, deel 2

De videotip over de blinde knoopsluiting bestaat uit 2 delen. In deel 2 is te zien hoe de sluiting wordt gemaakt als er een kraag wordt aangezet die middenvoor eindigt.

Ingeslagen beleg

Een ingeslagen beleg wordt vaak gemaakt bij blouses en overhemden...  

Polosluiting

Een"gewone" polosluiting bestaat niet uit twee maar uit één belegdeel en wordt aan het ingeknipte voorpand gestikt.

Polosluiting klassiek, deel 1

Deze videotip over het maken van een klassieke polosluiting bestaat uit 2 delen. In deel 1 is te zien dat deze polosluiting wordt gemaakt met twee belegdelen. Ook wordt getoond hoe de polosluiting aan de bovenrand wordt afgewerkt als er een kraag wordt aangezet die middenvoor eindigt. 

Polosluiting klassiek, deel 2

Deze videotip over het maken van een klassieke polosluiting bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe de twee belegdelen aan de bovenrand worden afgewerkt als er een kraag wordt aangezet die eindigt bij de overslag.  

Schuin geknipte bies

Als een stofrand met een schuin geknipte bies of strook wordt afgewerkt heet dat omboorden. Hoe schuin geknipte biezen worden gemaakt is te zien in deze videotip... 

Coupenaad

Coupenaden en figuurnaden geven vorm aan een kledingstuk. Het is dus belangrijk dat ze op de goede manier worden gemaakt. 

Coupenaad opengeknipt

In dikke stoffen wordt vaak een opengeknipte coupenaad gemaakt. De naden worden daardoor minder dik.

Coupenaad met strook

Als een coupenaad er op de goede kant van de stof uit moet zien als een siernaad, maak dan een coupenaad met strook... 

Lengtecoupenaad

Een lengtecoupenaad eindigt aan beide uiteinden in een punt en wordt op een andere manier gestikt. Bekijk de videotip...  

Ceintuurlusjes, methode 1

Hoe je ceintuurlussen met een naad aan de zijkant maakt zie je in deze videotip... 

Ceintuurlusjes, methode 2

Ceintuurlusjes en spaghettibandjes waarbij de naad in het midden ligt, worden op een andere manier gemaakt...  

Halsbeleg ronde hals en V-hals

Als een halsrand een uitgesproken vorm heeft, zoals een ronde hals of V-hals, dan wordt de halsrand afgewerkt met een beleg... 

Hals afwerken met biaisband of schuine bies

De hals afwerken met biaisband of een schuine bies kan ook. Een armsgat kan op dezelfde manier worden afgewerkt. Gebruik daarbij vormband om te voorkomen dat randen gaan rekken of trekken...   

Schouderpas

Een overhemd of blouse heeft vaak een schouderpas. Een ideale manier om de naad in het rugpand en de schoudernaden in een keer af te werken...

V-halsbies met 1 biesdeel

Een V-halsbies met één biesdeel kan op twee manieren worden verwerkt: met een overslag of met een naad... 

V-halsbies met 2 biesdelen

Een V-halsbies met twee biesdelen maken is een precies werkje, maar niet moeilijk...

Hals afwerken met tricotbies

De bies wordt recht van draad geknipt en enigszins uitgerekt op de halsrand gestikt als we de hals afwerken met tricotbies...

Diverse steken, deel 1

Deze videotip over diverse steken bestaat uit 2 delen. In deel 1 is te zien hoe diverse handsteken worden gemaakt zoals: de doorslagsteek, rijgsteek, stiksteek en de achtersteek of pitsteek. 

Diverse steken, deel 2

Deze videotip over diverse steken bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe een schuine spansteek, pikeersteek of slipsteek, flanelsteek, festonsteek, overhandse steek en een niet zichtbare zoomsteek of blindsteek wordt gemaakt.   

Diagonaal afgewerkte hoek

Deze videotip laat zien hoe een diagonaal afgewerkte of schuin afgewerkte hoek wordt gemaakt. Een secuur werkje met een mooi resultaat. 

Handmatig afgewerkte hoek

In deze videotip is te zien hoe de handmatig afgewerkte hoek wordt gemaakt. Deze afwerking kan worden toegepast bij zowel een aangeknipt als een aangestikt beleg. Ook een (niet bedekt) loopsplit in een rok kan op deze manier worden afgewerkt.

Machinaal afgewerkte hoek met aangeknipt beleg

Een machinaal afgewerkte hoek met aangeknipt beleg maken is niet moeilijk... 

Machinaal afgewerkte hoek met aangestikt beleg

Het maken van een machinaal afgewerkte hoek met aangestikt beleg is ook niet moeilijk maar vraagt een iets andere werkwijze... 

Kraag

Een kraag bestaat bijna altijd uit twee delen: een bovenkraag en een onderkraag en wordt al dan niet verstevigd met een tussenvoering. Deze videotip laat zien welke kraagdelen worden verstevigd, hoe de kraag en de hoeken van de kraag worden gestikt en afgewerkt.  

Overhemdkraag met losse staander

De overhemdkraag met losse staander bestaat uit een kraag en een staander. De staander wordt aan de afgewerkte kraag gestikt.

Overhemdkraag met aangeknipte staander

Bij de overhemdkraag met aangeknipte staander vormen kraag en staander één geheel. 

Kraag met een korte naad middenachter

Heel makkelijk te maken en ideaal als je zo min mogelijk naden wilt zien bijvoorbeeld bij een kraag die van dunne of juist van een hele dikke stof wordt gemaakt.  De enige naad in de kraag is nl. de middenachternaad van de onderkraag. Het patroon van de kraag moet wel even aangepast worden.

Kragen vaststikken, methode 1

Deze videotip over kragen vaststikken laat zien hoe een kraag met staander aan de halsrand van voor- en achterpand wordt gezet.  

Kragen vaststikken, methode 2

In deze videotip over kragen vaststikken is te zien hoe een kraag zonder staander aan een halsrand met halsbeleg wordt gezet.

Kragen vaststikken, methode 3

Is er geen halsbeleg; werk de kraag dan af met een strook stof. Deze videotip over kragen vaststikken laat zien hoe dat moet...

Kragen vaststikken, methode 4

Wordt een kraag vastgestikt zonder halsbeleg of bies, bekijk dan deze videotip...  

Sjaalkraag, methode 1, deel 1

Bij een sjaalkraag vormen de bovenkraag en het beleg een geheel. De onderkraag kan een losse onderkraag zijn of is, zoals in deze videotip, aangeknipt aan het voorpand. Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 1 toont welke delen worden verstevigd en de verwerking van de schoudernaden en de onderkraag.

Sjaalkraag, methode 1, deel 2

Bij een sjaalkraag vormen de bovenkraag en het beleg een geheel. De onderkraag kan een losse onderkraag zijn of is, zoals in deze videotip, aangeknipt aan het voorpand. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 2 is te zien hoe het beleg verder wordt verwerkt en hoe de kraag afgewerkt moet worden als het kledingstuk al dan niet wordt gevoerd.    

Sjaalkraag, methode 2

In deze videotip vormen ook bij deze sjaalkraag de bovenkraag en het beleg een geheel. Maar hier heeft de sjaalkraag een losse onderkraag. Bekijk het verschil.... 

Reverskraag, deel 1

Een reverskraag kan op verschillende manieren worden gemaakt. In deze videotip, die uit 3 delen bestaat, is te zien hoe op een simpele manier een mooi resultaat ontstaat. Deel 1 geeft informatie over verstevigen, stikken van schoudernaden en de verwerking van de bovenkraag.

Reverskraag, deel 2

Een reverskraag kan op verschillende manieren worden gemaakt. In deze videotip, die uit 3 delen bestaat, is te zien hoe op een simpele manier een mooi resultaat ontstaat. In deel 2 wordt verder gegaan met de verwerking van de onderkraag en de bovenkraag. 

Reverskraag, deel 3

Een reverskraag kan op verschillende manieren worden gemaakt. In deze videotip, die uit 3 delen bestaat, is te zien hoe op een simpele manier een mooi resultaat ontstaat. In deel 3 wordt de reverskraag verder afgewerkt.   

Sjaal- en reverskraag met coupenaad

Bij zowel de reverskraag als de sjaalkraag komt het voor dat er in het patroon een coupenaad/figuurnaad is aangegeven. In deze videotip over de sjaalkraag en reverskraag met coupenaad is te zien hoe deze wordt verwerkt.     

Chinese of opstaande kraag, methode 1

Er zijn verschillende manieren waarop een Chinese kraag of opstaande kraag aan de halsrand kan worden gezet. In deze videotip eindigt de kraag voor de overslagrand en op de middenvoorlijn en heeft het voorpand een aangeknipt beleg.     

Chinese of opstaande kraag, methode 2

Als de Chinese kraag of opstaande kraag eindigt op de overslagrand en heeft het voorpand een los beleg, ga dan als volgt te werk...

Chinese of opstaande kraag, methode 3

Eindigt de Chinese kraag of opstaande kraag op de overslagrand en heeft het voorpand een aangeknipt beleg, bekijk dan deze werkwijze... 

Col (tricot)

Deze videotip laat zien hoe een col van tricotstof aan een halsrand wordt gezet. Op deze manier kun je ook een (tricot)manchet aan een mouw zetten.   

Ingezette mouw, deel 1

Een ingezette mouw bestaat uit een of twee patroondelen en heeft een normale mouwkop. Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 1 geeft informatie over pastekens op het mouwpatroon, als de mouw uit 2 delen bestaat over ondermouw en bovenmouw en het stikken ervan.   

Ingezette mouw, deel 2

Een ingezette mouw bestaat uit een of twee delen en heeft een normale mouwkop. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 2 is te zien hoe de mouw in het armsgat wordt gespeld en gestikt en verder wordt afgewerkt.   

Overhemdmouw

Een overhemdmouw heeft een platte mouwkop en wordt ingestikt voordat de mouwnaad en de zijnaad van voorpand en achterpand wordt dichtgestikt.   

Raglanmouw met puntige onderrand

Hetzelfde geldt voor de raglanmouw met puntige onderrand. Ook hier geeft de vorm van de onderrand aan hoe de mouw moet worden ingezet.    

Raglanmouw met ronde onderrand

Wordt bij het maken van een raglanmouw met ronde onderrand eerst de zijnaad van voor- en achterpand dichtgestikt? De vorm van de onderrand is daarbij bepalend...  

Manchet

Voordat de manchet aan de mouw wordt gezet, zijn de mouwnaad en het mouwsplit afgewerkt. Deze videotip laat zien hoe de manchet wordt gemaakt en aan de mouw wordt gestikt. Wil je een tricotmanchet aan een mouw zetten, kijk dan naar de videotip in het hoofdstuk Kragen/Col tricot. De werkwijze is nl. hetzelfde.  

Overhemdsplit, deel 1

Het maken van een klassiek overhemdsplit lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt erg mee als je weet hoe je te werk moet gaan. Deze videotip, die uit 2 delen bestaat, laat zien hoe een overhemdsplit uit één belegdeel wordt gemaakt. In deel 1 wordt uitgelegd hoe het belegdeel wordt getekend en aan de mouw wordt gestikt.   

Overhemdsplit, deel 2

Het maken van een klassiek overhemdsplit lijkt heel ingewikkeld, maar dat valt erg mee als je weet hoe je te werk moet gaan. Deze videotip, die uit 2 delen bestaat, laat zien hoe een overhemdsplit uit één belegdeel wordt gemaakt. Deel 2 laat zien hoe het belegdeel verder wordt verwerkt.          

Jasjes- en blazersplit

Het klassieke jasjes- en blazersplit is aan de onderkant open. Dit mouwsplit kan alleen worden gemaakt als een mouw uit twee delen bestaat. Deze methode wordt ook gebruikt voor het maken van: 1. een split in het achterpand van een jasje.  2. een roksplit of loopsplit met overslag (bedekte overslag). Laat dan wel de tussenvoering in de zoom weg. De diagonale hoekafwerking kan worden vervangen door een gewone zoom (videotip hfdstuk. Hoekafwerking/Handmatig afgewerkte hoek). Wil je de... Lees verder

Vals split voor jasjes en blazers

Een vals split voor jasjes en blazers is een mouwsplit dat aan de onderkant gesloten is. Ook dit mouwsplit kan alleen worden gemaakt als een mouw uit twee delen bestaat...    

Split met strook, deel 1

Deze videotip over het maken van een split met strook bestaat uit 2 delen. In deel 1 is te zien hoe de strook wordt geknipt en aan het mouwsplit wordt gestikt.    Je kunt deze techniek ook toepassen bij het afwerken van een V-hals zonder beleg. 

Split met strook, deel 2

Deze videotip over het maken van een split met strook bestaat uit 2 delen. In deel 2 wordt getoond hoe het mouwsplit verder wordt afgewerkt en hoe de manchet wordt aangezet.     Je kunt deze techniek ook toepassen bij het afwerken van een V-hals zonder beleg. 

Figuurnaadsplit

Een figuurnaadsplit wordt gemaakt in een mouw met figuurnaad. Deze mouw heeft geen manchet maar wordt gezoomd...    

Split met beleg

 Een split met beleg is een simpele en mooie manier om een mouwsplit af te werken... 

Omgevouwen split

Nog een gemakkelijke manier om een mouwsplit af te werken: met een omgevouwen split !

Enkele naad

In vrijwel ieder kledingstuk zitten naden. Bij de enkele naad worden de stofdelen op elkaar gelegd en gestikt. 

Platte naad

Als naden extra stevig moeten zijn of als het kledingstuk niet wordt gevoerd, wordt een platte naad gebruikt. Bij deze naad wordt de rand weggewerkt. 

Franse naad/Engelse naad

Bij de Franse naad of Engelse naad worden de stofdelen eerst met de verkeerde kant  van de stof op elkaar gestikt en daarna met de goede kant op elkaar.

Jeansnaad

Een jeansnaad is een dubbel doorgestikte naad. Bekijk de videotip voor de details... 

Afbiezen met niet gevouwen band

Een andere manier om naden af te werken is afbiezen met niet gevouwen band. Dit is een mooie afwerking voor ongevoerde jasjes en wordt ook wel de Hong Kong Finish methode genoemd.  

Opgestikte zoom

Een opgestikte zoom kan op twee manieren worden gemaakt: met en zonder zoominslag. Deze videotip laat zien hoe dat moet. Ook wordt uitgelegd hoe naden in de zoomrand mooi verwerkt kunnen worden

Niet zichtbare zoomsteek

Deze videotip laat zien hoe een niet zichtbare zoomsteek met de hand wordt gemaakt.

Rolzoom

Dunne stoffen worden vaak afgewerkt met een rolzoom. Dat kan zowel met de hand als met de naaimachine. Deze videotip laat zien hoe de rolzoom met de hand wordt gemaakt.

Zoom met afgeronde hoek

Bij een zoom met afgeronde hoek moet de wijdte van de zoomrand worden verdeeld met behulp van een rimpeldraad die met de hand of met de naaimachine wordt gemaakt.

Ronde zoom

Ook bij de ronde zoom moet de wijdte van de zoomrand worden verdeeld d.m.v. rimpeldraden die met de naaimachine worden aangebracht. De standaardbreedte van de zoom bij ronde zomen is 1,5 à2 cm.  

Zoom met bies

Deze videotip laat zien dat een zoom met bies of afgebiesde zoom niet moeilijk is om te maken en voor een leuk effect zorgt. 

Zoom met omslag

Als aan een broek of pantalon een zoom met omslag of plint wordt gezet, volg dan de aanwijzingen in deze videotip.

Pasvorm Hals: Wijkende halsrand

Bij een wijkende halsrand ligt de stof niet glad tegen de hals maar lubbert en staat van de hals af. Hoe verander je dat?

Pasvorm Schouders: Afhangende schouders en rechte schouders

Bij afhangende schouders zie je plooien vanaf je hals naar 't armsgat lopen en bij erg rechte schouders zit er in 't achterpand vaak een horizontale plooi onder de hals. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina   

Pasvorm Schouders: Een afhangende schouder

Bij een afhangende schouder moet je het patroon aan één kant aanpassen maar werk je wel met een volledig voor- en achterpand.  Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina

Pasvorm Schouders: Brede schouders en smalle schouders

Brede schouders lopen door tot bovenin je mouwen en komen uit buiten de naden van het armsgat, bij smalle schouders zijn de schoudernaden te lang waardoor de mouwkop afhangt en soms rimpelt.

Pasvorm Borstomvang: Lengte en wijdte veranderen op patroon met zijcoupenaad of taillecoupenaad

Bij een grote borstomvang spant 't voorpand. Daardoor trekt een voorsluiting vaak open en gaapt 't armsgat. Hoe pas je dat aan?  Deze techniek wordt ook wel een Full Bust Adjustment (FBA) genoemd. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina   

Pasvorm Borstomvang: Lengte en wijdte veranderen op patroon met een deelnaad (prinsessenlijn)

Bij een patroon met een verticale deelnaad (prinsessenlijn) pas je het patroon op een andere manier aan dan bij een patroon met een zijcoupenaad. Deze techniek wordt ook wel een Full Bust Adjustment (FBA) genoemd. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina. 

Pasvorm Borstomvang: Lengte veranderen op patroon zonder coupenaad

Heeft een patroon geen coupenaad en wil je de lengte veranderen? Bekijk dan deze videotip. Deze techniek wordt ook wel een Full Bust Adjustment (FBA) genoemd. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.  

Pasvorm Borstdiepte: Zijcoupenaad hoger of lager plaatsen

Als de maat van je borstdiepte niet gelijk is aan de maat op je patroon dan eindigt de coupenaad te hoog of te laag en moet dus naar onderen of naar boven worden verplaatst.

Pasvorm Borstdiepte: Ronde deelnaad verleggen

Ook bij een patroon met een ronde deelnaad kun je het borstpunt naar boven of naar onderen verplaatsen.

Pasvorm Armen: Schuine plooi in achtermouw en voormouw

Zie je aan de achterkant of de voorkant van de mouw schuine plooien lopen in de richting van de mouwkop dan moet de mouw iets worden gedraaid.

Pasvorm Armen: Optrekkende mouwkop

Als aan de voor- en achterkant van de mouw een plooi omhoog loopt dan heeft de mouw te weinig kophoogte.

Pasvorm Armen: Inzakkende mouwkop

Bij een inzakkende mouwkop zit er teveel kophoogte in de mouw en zie je dwarsplooien.

Pasvorm Armen: Dikke bovenarmen

Spant de mouwkop over je bovenarm dan moet de mouwkop iets wijder worden gemaakt  Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Rug: Korte rug en lange rug

Ben je klein of heb je een kort bovenlijf dan is de ruglengte vaak te groot en kan 't rugpand plooien vormen bij 't armsgat en onder de kraag. Ook zie je vaak dwarsplooien in je taille.  Ben je heel lang dan zit de taillelijn te hoog en moet je extra lengte aanbrengen.  Ben je erg klein of juist heel lang? Op de downloadpagina vind je informatie over het verlengen of inkorten van je patroon.     

Pasvorm Rug: Ronde rug, zware schouderbladen en extreem hoge rug

Bij een ronde rug en zware schouderbladen en lopen er plooien van de schouderbladen naar de zijnaad. Bij een extreem hoge rug trekt 't achterpand op in de taille en staat de halslijn van de hals af.

Pasvorm Rug: Brede rug en smalle rug

Te weinig rugbreedte in het achterpand? Dan zie je dwars over je rug horizontale, strakgespannen plooien en zitten er rimpels in de mouwkop.  Bij een smalle rug zit er teveel rugbreedte in 't achterpand en zie je verticale plooien bij 't armsgat en middenachter.

Pasvorm Rug: Holle rug

Als 't achterpand van je rok doorhangt en je ziet plooien lopen vanaf de zijnaad naar je taille dan kan dat worden veroorzaakt door een holle rug. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Buik: Dikke buik

Hoe zorg je ervoor dat je rok perfect past ondanks een buikje? Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Buik: Platte buik

Ook bij een platte buik of holle buik moet je aan 't rokpatroon soms het een en ander veranderen om te voorkomen dat 't voorpand naar beneden hangt. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Billen: Dikke billen

Bij dikke billen trekt je rok aan de achterkant op. Hoe pas je dat aan op je patroon? Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Billen: Platte billen

Platte billen zijn er de oorzaak van dat 't achterpand van je rok in 't midden doorhangt en 't roksplit open staat. Bij een holle rug zie je hetzelfde. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Heupen: Ongelijke heuphoogte

Een verschil in heuphoogte komt veel voor en is gemakkelijk aan te passen op je rokpatroon. Het veranderen van een broekpatroon doe je op dezelfde manier. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Broek: Dikke buik

Een broek zit niet lekker als '¡e op je buik te strak zit. Daar moet je dus iets aan veranderen. Maar wat en hoe...?   Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Broek: Dikke billen

Zit 't probleem niet van voren maar aan de achterkant bij je billen?  Ook daar kun je wat aan veranderen op je patroon. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Broek: Platte billen, methode 1

Hangt de achterkant van je broek in 't kruis wat naar beneden en zit er teveel stof? Dan heb je platte billen en is je kruisnaad iets te lang. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.  

Pasvorm Broek: Platte billen, methode 2

In deze videotip een andere manier waarop je het broekpatroon kunt aanpassen wanneer je platte billen hebt. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Broek: Plooien onder de voorsluiting

Dwarsplooitjes vlak onder de voorsluiting staan lelijk en moeten worden weggehaald. De kruisnaad is iets te diep. Hoe pas je dat aan?

Pasvorm Broek: Dikke dijbenen buitenkant

Met een simpele ingreep kun je ervoor zorgen dat je broek goed zit, ook al heb je misschien wat zwaardere dijbenen. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.

Pasvorm Broek: Dikke dijbenen binnenkant

Met een simpele ingreep kun je ervoor zorgen dat je broek goed zit, ook al heb je misschien wat zwaardere dijbenen. Kijk voor de kenmerken ook op de downloadpagina.  

Pasvorm Algemeen: Maat nemen

Hoe verander je een patroon met standaardmaten in een patroon dat jou "op 't lijf gesneden" is? In deze videotip zie je hoe je maat moet nemen.  Op de downloadpagina vind je:  Een overzicht van de belangrijkste maten die je nodig hebt om patronen te kunnen aanpassen met een beschrijving over hoe je maat moet (laten) nemen. Informatie over het verlengen of inkorten van je patroon als je erg lang of heel klein bent.  Ook zie je hoe je de zithoogte van een broek moet... Lees verder

Enkele plooi

Bij een enkele plooi liggen alle plooien in één richting en worden soms gedeeltelijk ingestikt. Het vergt wel wat rijgwerk...

Stolpplooi met en zonder plooistuk voor het maken van een open of bedekt roksplit

Bij een stolpplooi of een open loopsplit (open roksplit) liggen de vouwen van de plooi in het midden tegen elkaar. Een stolpplooi kan worden gemaakt met en zonder plooistuk. Zonder plooistuk spreek je van een open loopsplit of open roksplit. Bekijk voor het maken van een loopsplit met overslag (bedekt loopsplit) de videotip over het jasjes en -blazersplit in het hoofdstuk Mouwen, mouwsplitten en manchetten.

Plooi met los en aangeknipt inzetstuk

Een plooi met los of aangeknipt inzetstuk geeft aan een rok een zwierig en elegant effect. De werkwijze bij een plooi met aangeknipt inzetstuk is anders dan bij de plooi met los inzetstuk. Bekijk de verschillen!  

Plooi met ritssluiting

Hoe wordt een ritssluiting in een plooi verwerkt?  Bij een plooi met ritssluiting wordt de rits verwerkt in de naad van twee geplooide rokbanen.

Ritssluiting met tegen elkaar liggende randen, methode 1

De ritssluiting met tegen elkaar liggende randen is vrijwel niet te zien en wordt er met de naaimachine ingestikt.

Ritssluiting met tegen elkaar liggende randen, methode 2

Deze ritssluiting met tegen elkaar liggende randen is ook vrijwel niet te zien en wordt niet met de naaimachine maar met de hand ingezet.  

Ritssluiting met overslag, opgestikt

Bij de ritssluiting met opgestikte overslag zijn de stiksels op beide splitranden aan de goede kant van de stof te zien.

Ritssluiting met overslag, blindgestikt

Bij de ritssluiting met blindgestikte overslag is het stiksel bij een van de splitranden niet te zien. Deze methode wordt veel toegepast bij confectiekleding.   

Deelbare ritssluiting met zichtbare en niet zichtbare tandjes, deel 1

Deze videotip bestaat uit 2 delen en laat zien hoe een deelbare ritssluiting zichtbaar, niet zichtbaar, met en zonder beleg wordt ingezet. 

Deelbare ritssluiting met zichtbare en niet zichtbare tandjes, deel 2

Deze videotip bestaat uit 2 delen en laat zien hoe een deelbare ritssluiting zichtbaar, niet zichtbaar, met en zonder beleg wordt ingezet. 

Niet deelbare ritssluiting

Een niet deelbare ritssluiting wordt meestal in een split gezet. Voordat deze rits wordt ingezet, moet het split eerst worden afgewerkt met een beleg. 

Ritssluiting met beleg en inkijk of onderslag, deel 1

Bij broeken en rokken met een voorsluiting wordt meestal een ritssluiting met beleg en onderslag ingezet. Deze videotip bestaat uit 3 delen. In deel 1 wordt getoond hoe de beleggen worden verstevigd en afgewerkt en de linkerkant van de rits wordt ingezet.

Ritssluiting met beleg en inkijk of onderslag, deel 2

Bij broeken en rokken met een voorsluiting wordt meestal een ritssluiting met beleg en onderslag ingezet. Deze videotip bestaat uit 3 delen. Deel 2 laat zien hoe de rechterkant van de rits wordt ingestikt en afgewerkt. 

Ritssluiting met beleg en inkijk of onderslag, deel 3

Bij broeken en rokken met een voorsluiting wordt meestal een ritssluiting met beleg en onderslag ingezet. Deze videotip bestaat uit 3 delen. Deel 3 behandelt het maken van de onderslag, ook wel inkijk genoemd. Ook is te zien hoe de onderslag wordt vastgestikt.

Blinde naadritssluiting, deel 1

De blinde naadritssluiting wordt veel in confectiekleding toegepast en is absoluut niet te zien aan de goede kant van het kledingstuk. De rits wordt ingezet met een speciaal ritsvoetje. De videotip bestaat uit 2 delen. Deel 1 geeft uitleg over het gebruik van het ritsvoetje en het plaatsen van de rits op de stof.

Blinde naadritssluiting, deel 2

De blinde naadritssluiting wordt veel in confectiekleding toegepast en is absoluut niet te zien aan de goede kant van het kledingstuk. De rits wordt ingezet met een speciaal ritsvoetje. De videotip bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe de rits wordt vastgestikt.

Rechte band, deel 1

Deze videotip over de rechte band bestaat uit 2 delen.  In deel 1 is te zien hoe een rechte broekband of rokband wordt gemaakt. Deze tailleband bestaat uit één strook stof en wordt met of zonder ceintuurlusjes op de taillenaad van een broek of rok gestikt.

Rechte band, deel 2

Deze videotip over de rechte band bestaat uit 2 delen.  Deel 2 laat zien hoe de ceintuurlussen op de tailleband worden vastgezet.

Vormband

Bij de vormband is de vorm aangepast aan het lichaam, bestaat uit twee delen en heeft zijnaden. Het maken van een vormband lijkt ingewikkelder dan het is, bekijk dus de videotip...     

Rechte rimpelstrook

De rechte rimpelstrook of ruche bestaat uit een of meerdere stroken stof en wordt gerimpeld aan de stofrand of op de stof gestikt...   

Ronde strook

Een ronde strook bestaat uit een of meerdere cirkels stof, wordt met of zonder beleg aan de stofrand gestikt en geeft een zwierig effect...

Schoudervulling in een jasje zetten

Een goed ingezette schoudervulling geeft een jasje echt iets extra's...

Snorretje maken en inzetten

Naast een schoudervulling wordt er in de kop van de mouw van het jasje ook een versteviging gezet: het zgn. snorretje. Ze zijn kant-en-klaar te koop maar je kunt ze ook zelf maken. Hoe je dat doet zie je in deze videotip.

Voeren van een jasje met middenachter- en mouwsplit

In deze videotip heeft het jasje een middenachter-en mouwsplit. Daarom wordt de voering er gedeeltelijk met de machine en gedeeltelijk met de hand ingezet.

Machinaal voeren van een jasje zonder middenachter- en mouwsplit, deel 1

In deze videotip wordt de voering er helemaal met de machine ingezet. Dat kan alleen als het jasje geen middenachter- en mouwsplit heeft. Deze videotip bestaat uit 3 delen. In deel 1 is te zien hoe je de voering knipt, stikt en de bewegingsplooi maakt.  

Machinaal voeren van een jasje zonder middenachter- en mouwsplit, deel 2

In deze videotip wordt de voering er helemaal met de machine ingezet. Dat kan alleen als het jasje geen middenachter- en mouwsplit heeft. Deze videotip bestaat uit 3 delen. In deel 2 is te zien hoe voering en jasje aan elkaar worden gezet en de mouwzomen worden afgewerkt.  

Machinaal voeren van een jasje zonder middenachter- en mouwsplit, deel 3

In deze videotip wordt de voering er helemaal met de machine ingezet. Dat kan alleen als het jasje geen middenachter- en mouwsplit heeft. Deze videotip bestaat uit 3 delen. In deel 3 wordt de zoom van het jasje afgewerkt en wordt het jasje naar de goede kant gekeerd. Het jasje wordt gekeerd d.m.v de keergat methode of bagged lining methode.

Machinaal voeren van een jurk met mouw

Maak je een jurkje met een mouw dan kun je de voering er ook vrijwel helemaal met de machine inzetten. 

Voeren van een mouwloze jurk, snelle methode, deel 1

In deze videotip zie je een handige manier om een jurkje zonder halsbeleg en armsgatbeleggen te voeren. Bij deze manier van voeren wordt de complete jurk door de schoudernaden naar de goede kant gekeerd. Het werkt snel en het eindresultaat is erg mooi. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 1 zie je hoe voering en jurk worden gestikt en door de schoudernaden naar de goed kant wordt gekeerd.

Voeren van een mouwloze jurk, snelle methode, deel 2

In deze videotip zie je een handige manier om een jurkje zonder halsbeleg en armsgatbeleggen te voeren. Bij deze manier van voeren wordt de complete jurk door de schoudernaden naar de goede kant gekeerd.  Het werkt snel en het eindresultaat is erg mooi. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 2 worden hals en armsgaten verder afgewerkt, de rits er in gezet en voor- en achterpand van jurk en voering in één keer gestikt en afgewerkt.  

Voeren van een split met onderslag en beleg, deel 1

Dit split wordt vaak gemaakt in het achterpand van een jasje, in een mouw en als loopsplit in een rok of jas. Deze videotip laat zien hoe je dit split afwerkt met voering. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 1 is te zien hoe je de voering knipt en hoe je de voering aan de onderslag van het beleg kunt vastzetten.  Ook zie je welke hoekafwerking het meest geschikt is bij het voeren van rok-, mantel-, jasje- en mouwsplit.

Voeren van een split met onderslag en beleg, deel 2

Dit split wordt vaak gemaakt in het achterpand van een jasje, in een mouw en als loopsplit in een rok of jas. Deze videotip laat zien hoe je dit split afwerkt met voering. Deze videotip bestaat uit 2 delen. In deel 2 wordt de het voeren van het split verder uitgelegd.  

Voeren van een open loopsplit, methode 1

In deze nieuwe videotip laten we zien hoe je een open loopsplit voert. Een open loopsplit is een roksplit zonder onderslag dus de randen van het split liggen tegen elkaar in plaats van over elkaar. Het voeren van een open loopsplit niet moeilijk. Je kunt het op twee manieren doen. In deze videoles wordt de voering aan de beleggen van het split vastgenaaid. Dat kun je met de hand maar ook met de machine doen.   

Voeren van een open loopsplit, methode 2

Wil je de voering niet aan de beleggen van het split vastzetten kijk dan naar deze videotip.

Zakklep met weggewerkte zijnaden

Deze zakklep wordt gemaakt uit één stuk stof en heeft geen naden aan de zijkant maar aan de achterkant van de klep. Het eindresultaat is prachtig.

Zak met 1 paspelstrook, deel 1

Deze paspelzak met één paspelstrook heeft een iets sportievere uitstraling dan de paspelzak met twee paspelstroken.  Bij een zak met één paspelstrook mag de strook nooit breder mag zijn dan 2 cm.  Wil je 'm toch breder maken, kies dan voor de zak met zakstrook. Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 1 laat zien hoe je het maken van deze zak voorbereidt, de strook maakt en vaststikt op de stof.

Zak met 1 paspelstrook, deel 2

Deze paspelzak met één paspelstrook heeft een iets sportievere uitstraling dan de paspelzak met twee paspelstroken.  Bij een zak met één paspelstrook mag de paspelstrook nooit breder mag zijn dan 2 cm.  Wil je 'm toch breder maken, kies dan voor de zak met zakstrook.  Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe je de paspelstrook, het zakdeel en het voeringdeel verder verwerkt. 

Zak met ritssluiting

Heel leuk en opvallend! Vooral als je ritsen inzet in een contrasterende kleur en een decoratief trekkertje.  

Zak met zakstrook, deel 1

Wil je graag zakken maken met één (paspel)strook die breder is dan 2 centimeter, maak dan deze zak met zakstrook want een te brede paspelstrook wordt niet mooi. In deze 2 nieuwe videonaailessen wordt stap-voor-stap voorgedaan hoe je deze zakken maakt.  Deel 1 laat zien hoe je de zakstrook of zakklep maakt en de zak en zakstrook stikt. In deel 2  zie je hoe de zak wordt gestikt en verder afgewerkt.  

Zak met zakstrook, deel 2

Wil je graag zakken maken met één (paspel)strook die breder is dan 2 centimeter, maak dan deze zak met zakstrook want een te brede paspelstrook wordt niet mooi. In deze 2 nieuwe videotips wordt stap-voor-stap voorgedaan hoe je deze zakken maakt.  Deel 1 laat zien hoe je de zakstrook of zakklep maakt en de zak en zakstrook stikt. In deel 2  zie je hoe de zak wordt gestikt en verder afgewerkt.

Taillebeleg met voering, deel 1

Met deze methode werk je de taille van de rok af met een beleg en tegelijkertijd zet je de voering in de rok. De ritssluiting wordt daarbij eerst aan de voering en het beleg vastgezet en dan pas aan de rok of jurk. Je werkt daarbij steeds met losse panden. Het is even een werkje maar het eindresultaat ziet er geweldig uit. Een echt huzarenstukje! Je kunt op deze manier ook een rits in een gevoerde jurk (met of zonder halsbeleg) zetten maar dan het is een combinatie van... Lees verder

Taillebeleg met voering, deel 2

Met deze methode werk je de taille van de rok af met een beleg en tegelijkertijd zet je de voering in de rok. De ritssluiting wordt daarbij eerst aan de voering en het beleg vastgezet en dan pas aan de rok of jurk. Je werkt daarbij steeds met losse panden. Het is even een werkje maar het eindresultaat ziet er geweldig uit. Een echt huzarenstukje! Je kunt op deze manier ook een rits in een gevoerde jurk (met of zonder halsbeleg) zetten maar dan het is een combinatie van... Lees verder

Taillebeleg met voering, deel 3

Met deze methode werk je de taille van de rok af met een beleg en tegelijkertijd zet je de voering in de rok. De ritssluiting wordt daarbij eerst aan de voering en het beleg vastgezet en dan pas aan de rok of jurk. Je werkt daarbij steeds met losse panden. Het is even een werkje maar het eindresultaat ziet er geweldig uit. Een echt huzarenstukje! Je kunt op deze manier ook een rits in een gevoerde jurk (met of zonder halsbeleg) zetten maar dan het is een combinatie van... Lees verder

Voeren van een rok

De voering wordt aan de rok vastgezet voordat de tailleband wordt vast gestikt. Heeft een rok geen tailleband maar een beleg dan stik je de voering eerst aan het beleg.

Zakklep

In deze videotip is te zien hoe een zaklep wordt gemaakt. Deze zakklep kan op verschillende manieren in of op een zakopening worden verwerkt.

Zak met paspel, deel 1

Op het eerste gezicht lijkt het maken van een paspelzak ingewikkeld, maar na het bekijken van de videotip blijkt dat het wel meevalt. Deze videotip bestaat uit 3 delen. Deel 1 behandelt de plaatsing van de zak en het maken van de paspelstroken. Deze techniek kun je ook toepassen bij het maken van paspelknoopsgaten. Dit knoopsgat wordt aan de binnenkant afgewerkt door het beleg ter hoogte van het knoopsgat in te knippen en rondom met kleine overhandse steekjes langs de... Lees verder

Zak met paspel, deel 2

Op het eerste gezicht lijkt het maken van een paspelzak ingewikkeld, maar na het bekijken van de videotip blijkt dat het wel meevalt. Deze videotip bestaat uit 3 delen. Deel 2 laat onder meer zien hoe de zak met paspel wordt gestikt en de stof wordt ingeknipt.  Het maken van een paspelknoopsgat lijkt ook moeilijk maar na het bekijken van de 3 videonaailessen over het maken van de paspelzak zie je veel overeenkomsten. Er is wel een verschil in afwerking want het knoopsgat... Lees verder

Zak met paspel, deel 3

Op het eerste gezicht lijkt het maken van een paspelzak ingewikkeld, maar na het bekijken van de videotip blijkt dat het wel meevalt. Deze videotip bestaat uit 3 delen. Deel 3 behandelt het maken van de zakdelen en het afwerken van de zak. Het maken van een paspelknoopsgat lijkt ook moeilijk maar na het bekijken van de 3 videonaailessen over het maken van de paspelzak zie je veel overeenkomsten. Er is wel een verschil in afwerking want het knoopsgat moet ook worden afgewerkt aan... Lees verder

Opgestikte zak, methode 1

Er zijn allerlei soorten opgestikte zakken. In deze videotip wordt uitgelegd hoe een eenvoudige opgestikte zak wordt gemaakt en opgestikt.  

Opgestikte zak, methode 2

De bovenrand van de opgestikte zak in deze videotip wordt aan de bovenrand afgewerkt met een aangeknipt beleg. Deze zak wordt vaak op het achterpand van een jeans of spijkerbroek gezet.  

Opgestikte zak met afgeronde hoeken

Hoe maak je een opgestikte zak met perfect afgeronde hoeken? Door gebruik te maken van een sjabloon... 

Opgestikte zak gevoerd

In deze videotip is te zien hoe een opgestikte zak met aangeknipt beleg wordt gevoerd. 

Steekzak of naadzak

Deze steekzak of naadzak is in een naad verwerkt en is niet moeilijk om te maken. 

Ingezette zak of heupzak

Deze ingezette zak of heupzak wordt vaak in broeken en rokken gezet. De zaklijn loopt van de taillelijn in schuine richting naar de heup.     

Binnenzak met klep, deel 1

De zakopening van de binnenzak met klep wordt afgewerkt met een zakklep en de werkwijze komt voor een deel overeen met die van de paspelzak. Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 1 laat zien hoe een paspelstrook wordt aangezet.  

Binnenzak met klep, deel 2

De zakopening van de binnenzak met klep wordt afgewerkt met een zakklep en de werkwijze komt gedeeltelijk overeen met die van de paspelzak. Deze videotip bestaat uit 2 delen. Deel 2 laat zien hoe de zakklep en de zakdelen worden verwerkt. 

Ingezette- of heupzak met ritsbeleg

De ingezette zak of heupzak met een ritsbeleg zie je meestal in de voorpanden van jeans of spijkerbroeken. Het ritsbeleg wordt middenvoor vastgezet bij het inzetten van de ritssluiting. 

Voeren van een split met onderslag en beleg, snelle methode

Heb je geen tijd om het split met de hand vast te zetten dan kun je deze snelle methode gebruiken. Gebruik deze methode alleen bij het voeren van een roksplit.

Gilet of mouwloos vestje voeren

Bij het voeren van een gilet zijn stof en voering precies even groot. De voering wordt er in een keer ingestikt. Het gilet wordt gekeerd d.m.v de keergat methode of bagged lining methode.

Waar koop je exclusieve Chanel-tweeds, zijde, kasjmier, jacquard, wol en tricot?

Stoffenspectrum.nl is dé webwinkel op het gebied van exclusieve Italiaanse stoffen. De Chanel-tweeds, zijde, kasjmier, jacquard, wol en tricot worden rechtstreeks ingekocht bij gerenommeerde Italiaanse stoffenfabrikanten en  nauwkeurig geselecteerd op kwaliteit. Door rechtstreekse afname zijn de prijzen van deze prachtige stoffen relatief laag. Eigenaar van Stoffenspectrum.nl is Elena de Bruijn. Zij volgt het Italiaanse modebeeld op de voet en vult... Lees verder

Alle naalden verzamelen...

Handig...alle soorten Schmetz-machinenaalden zijn te vinden in de Schmetz App. Deze App geeft informatie het Schmetz kleurcodesysteem, je vindt allerlei weetjes over machinenaalden en naaldsoorten. Ook kun je zien welke naald het best past bij verschillende soorten stof. Heb je problemen met draadbreuk, zijn steken niet mooi, je krijgt een aantal mogelijkheden te zien over hoe je dit kunt oplossen.   Deze App is geschikt voor iPad, iPhone en iPod.

Welke videolessen gebruik je als je een gevoerde pencil skirt (kokerrok) met loopsplit wilt maken?

Welke videonaailessen kun je goed gebruiken als je een gevoerde (koker)rok met loopsplit wilt maken?   De Coupenaad Ritssluiting met tegen elkaar liggende randen of... Opgestikte rits met overslag of... Blinde rits inzetten Roksplit/Jasjes- en blazersplit (dezelfde techniek) Handmatig afgewerkte hoek Rechte tailleband of... De Vormband Opgestikte zoom of... Niet zichtbare zoomsteek. Voeren van een rok Voeren van een loopsplit

Niet weggooien die oude overhemden!

Want daar kun je een heel leuk zomershirt voor jezelf van maken. Knip de mouwen eruit, maak een mooie ronde halslijn en gebruik ev. de stof van de mouwen en de andere resten van het hemd om biezen van te maken voor het afwerken van hals en armsgaten.

Teken zelf het patroon van een broekrok (culotte)

De culotte (broekrok) is terug in het modebeeld. Teken zelf het basispatroon en laat je fantasie gaan. Kort, lang, wijd, met plooien: alles kan! Een basispatroon broekrok met bijv. 100 cm heupwijdte teken je zo: Neem op een vel patroonpapier een basispatroon rok over. 1. Middenvoor en middenachter A-F 2 cm afschuinen 2. Geef op de middenvoornaad de kruislengte aan: ¼ heupwijdte + 2cm. = 25+2=27 cm 3. A-B = kruislengte 4. B-E = 1/8 heupwijdte 5. B-D voorpand = 1/8... Lees verder

Zet alvast in je agenda: Najaar 2015 Grote expositie - Ode aan de Nederlandse Mode -

Lange tijd is de mode in Nederland anoniem ontworpen. In de jaren 20 werkte Joan Praetorius als eerste Nederlandse modeontwerper onder zijn eigen naam en vanaf de jaren 50 traden ontwerpers steeds meer uit de anonimiteit en ontwikkelden een eigen handschrift. Het Gemeentemuseum Den Haag zet creaties van Nederlandse ontwerpers in de spotlights,  van Viktor & Rolf tot Charles Montaigne, van Fong Leng tot Frans Molenaar, van Iris van Herpen tot Dick Holthaus en van Max Heymans tot Jan... Lees verder

Naaitermen in diverse talen. Handig om bij de hand te hebben...

Wist je dat op de pagina Klantenservice van Naaipatronen.nl uitgebreide woordenlijsten met Naaitermen in andere talen te vinden zijn?  Omdat het grootste deel van het assortiment uit het buitenland komt, is het handig om die woordenlijsten met specifieke naaitermen te gebruiken. Er is een woordenlijst Engels-Nederlands, Spaans-Nederlands en sinds kort ook Italiaans-Nederlands.  

Rolmes bot geworden?

Is het blad van je rolmes bot geworden en moet je soms 2 of 3 keer snijden om door de stof heen te komen? Heel irritant... Je zou het snijblad het liefst weggooien en er een nieuwe inzetten. Niet doen. Probeer het eerst eens scherp te krijgen door een stuk aluminiumfolie een aantal malen op de vouwen zodat je door 6 of meer lagen heen moet snijden. Leg de folie op een snijmat en snijd het folie in reepjes Hoe vaker hoe beter.  Meer info:... Lees verder

Krijg je de draad niet door het oog van je naald?

Krijg je ook vaak de draad niet door het oog van je naald? Geen nood, gooi je Labello of welke lippenbalsem dan ook in de strijd. Kijk eens hoe handig: http://www.nationalsewingcircle.com/video/threading-a-sewing-needle-with-chapstick-003844/

Waar moet je op letten bij het maken van je eigen kleding?

Waar moet je op letten bij het maken van je eigen kleding? - Je gaat stof kopen en zoekt er een patroon bij. Of koop je eerst een patroon en zoek je daar stof bij? Daar heb je al  een belangrijk punt te pakken. -  Ga je voor een print of vind je effen stof mooier en in welke kleur? -  Houd je er rekening mee of het wel bij je figuur past of denk je: Hé wat een leuk patroon, dat ga ik gewoon maken. -  Let je er op of bepaalde materialen bij je lengte en figuur... Lees verder

Nieuwe videotip nu online: Machinaal voeren van een jurkje met mouwtje. Hoe doe je dat...

Een veelgestelde vraag: Hoe voer je geheel machinaal een jurkje met een mouwtje? Wij gingen dus aan de slag en hier is íe dan...de videotip "Machinaal voeren van een jurk met mouw". In deze videofilm wordt voorgedaan hoe je op een professionele manier en met een mooi eindresultaat de voering in de jurk naait. Kijken dus....

Oude overhemdblouse of overhemd, een stukje bijpassende stof en voilĆ ...

Niet weggooien die oude hemden en overhemdbloesjes. Je kunt er zulke leuke dingen mee doen zoals op deze foto. Aan de slag dus...

Uitwerking van een bijzonder jurkje watervalhals in het voorpand en een twist in het rugpand

Mooi uitleg over een jurkje met watervalhals in het voorpand en een twist in het rugpand op basis van een grondpatroon.

Wil je dat jouw paspop precies op maat is?

Een paspop en vooral een instelbare, is superhandig. Toch zij de ingestelde maten nooit helemaal precies omdat je lijf bijna nooit voldoet aan standaardmaten. Een handige manier, maar wel even een werkje, om je paspop "precies pas` te maken, is hier te zien!

Creatief met knopen...

Als je echt geen bijpassende knopen kunt vinden, is dit een leuke en mooie manier om zelf knopen te maken. Omdat het middengedeelte van de knoop geheel uit stof bestaat, kun je ze nog mooier maken door er bijvoorbeeld kralen en/of pailletten op aan te brengen. Dat lukt bij deze techniek beter dan bij de traditionele stofknopen van metaal.  Kijken dus:... Lees verder

Voor fans van Chanel.

Wereldberoemd is ‘ie: het tweedjasje van Chanel. Voordat de befaamde jasjes in de winkels liggen,  gaan er talloze naai-, knip- en speld-uren aan vooraf. Dagenlang zijn de coupeuses van het Franse modehuis druk in de weer met slechts één jasje. De naaisters zijn heel secuur en alles gaat met de hand, want het is en blijft Chanel. Maar zelf kom je ook een heel eind met deze fotoreportage over het maken van het klassieke... Lees verder

Kun je ook nooit het nummer van je naaimachinenaald lezen?

Met het blote oog, met je bril op of zelfs met een vergrootglas moeite om het nummer van je naaimachinenaald te lezen?   Hier een superhandige tip: Maak met je smartphone een foto van de bolle kant van de naald waar het nummer op staat. Foto even vergroten en je kunt heel duidelijk het nummer van de naalddikte zien... Kijk op: http://www.youtube.com/watch?v=uXbMvwaRXKM

Voorkom het te snel verdwijnen van tijdelijke markeringen die je maakt met een markeerstift

Werk je met een verdwijn- of markeerstift (Prym) en je wordt voor langere tijd onderbroken in waar je mee bezig bent?  Dan is dit een handige oplossing om de markeringen niet te laten verdwijnen waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Plak over de markeringen plakband (Scotchtape)! Bekijk hoe het werkt:... Lees verder

Hoe verander je een basic patroon van een T-shirt in een shirt met watervalhals...

Hoe verander je een basic patroon van een T-shirt in een shirt met watervalhals:   1. Verlaag op een basispatroon van een shirt de halslijn tot de gewenste diepte (bijv. 12,5 cm) vanaf de schouderpunten bij de hals (1) Zet dit uit het patroon en knip het gearceerde gedeelte er af. 2. Meet de lengte van de nieuwe halslijn. bijv. 50 cm. van schouderpunt bij de hals tot schouderpunt bij de hals (2) 3. Deel dit getal door 2 = 25 cm. 4. Trek nu 2 lijnen verdeeld over de schouderlengte... Lees verder

Welke tussenvoering voor welke stof?

Handig om bij de hand te hebben! Download een compleet overzicht van soorten tussenvoering met vermelding van typenummer, voor welke stof het geschikt is en hoe je het moet verwerken... Kijk op: http://www.vlieseline.de/dyndata/Vliesel-Ges-2011_de.pdf

Geen zin om iedere keer de strijkplank tevoorschijn te halen?

Een klein strijkmatje zorgt ervoor dat je voor kleine projecten niet de hele strijkplank tevoorschijn hoeft te halen. Helemaal praktisch als je toch al weinig ruimte hebt en ook heel handig om mee te nemen naar bijvoorbeeld een workshop. Het formaat zorgt ervoor dat je het eigenlijk overal kunt gebruiken. http://blog.bernina.com/nl/2014/10/hoe-maak-je-een-handig-strijkmat/   Bron: Bernina.blog

Hoe houd je patronen mooi als je ze vaak gebruikt?

Hoe houd je patronen mooi als je ze vaak gebruikt? Vooral gekochte patronen zijn gemaakt van flinterdun papier. Gebruik je ze meerdere malen dan hebben ze veel te lijden en gaan op den duur kapot. Door het patroon te beplakken met heel dun vlieseline (bijv. H 180) conserveer je patroon als het ware. 1. Knip het patroon uit.  2. Leg het patroon met de (bedrukte) goede kant naar beneden en leg de vlieseline met de plakkant naar beneden op het patroon. 3. Leg daar bovenop... Lees verder

Kant verwerken

Je ziet nu heel veel jurkjes van kant en ook met de feestdagen in het vooruitzicht zal er veel met kant worden gewerkt. Kant moet wel mooi verwerkt worden om het maximaal tot z'n recht te laten komen. Wat storend kan zijn, is dat je door het kant heen de naden kunt zien (vooral bij donkere kleuren) Dat kan het subtiele effect van kant behoorlijk bederven. Er is een trucje om de naden veel minder zichtbaar te maken namelijk door de naden af te... Lees verder

Allemaal plooitjes...

                      Leuke tip om plooitjes in te stikken en op z'n plaats te houden als je ze verwerkt. Het verwerken van andere soorten plooien zie je in de videotips in het hoofdstuk Plooien. Kijken dus....http://link.brightcove.com/services/player/bcpid2617111074001?bckey=AQ~~,AAAADA1lRGE~,jMAjzcjFPEVR550Rjq3x5TqC96pcWvG6&bclid=0&bctid=3403146910001    

Pioenroosmouwtjes: heel feestelijk om te zien

Je wilt een simpel jurkje maken met een feestelijk accent of heb je al een (zelfgemaakt) jurkje met mouwtje en je wilt er iets bijzonders van maken? Kijk eens naar deze films (je ziet eerst een serie foto's en onderaan de pagina vind je de films): http://www.juliabobbin.com/2011/12/how-to-make-ruffled-rose-sleeves.html Bij een bestaand jurkje moet je de mouw er eerst voorzichtig uithalen, dan de stroken opnaaien en er weer inzetten. Videotips over het maken en... Lees verder

Rits inkorten en afwerken

Soms moet je een ritssluiting inkorten om 'm passend te maken. Als je de rits dan afknipt, kunnen de uiteinden heel irritant in je lijf prikken.  Oplossing: Werk het uiteinde van de rits af door er een reepje stof omheen te vouwen. Strijk de randen om, stik de reep stof vast op de rits, vouw om en stik bovenop rondom door.        

Speciaal voor dametjes van 3 met een creatieve moeder...

Simpel patroontje, opvallende stofjes en succes verzekerd! 

Wil je naast het Laatste Nieuws ook het Nieuwsarchief bekijken?

Kijk dan op de homepage bij "Nieuws" Je vindt er heel veel praktische tips, wetenswaardigheden, uitwerkingen van patronen, filmpjes over allerlei zelfmaakmode-onderwerpen en nog heel veel meer. Kijken dus.... 

Een simpele manier om zomen mooi af te werken... Gebruik daarvoor een eenvoudig sjabloon!

De laatste loodjes van een naaiproject: de zoom! Hoe werk je die snel maar toch perfect af? Door gebruik te maken van een sjabloon! Eenvoudig zelf te maken. Het werkt echt! http://www.scientificseamstress.com/FoldingTemplates.pdf

Maak zelf een grote sjaal en bekijk 16 manieren om 'm te knopen...

Maak van een mooie soepele stof een grote sjaal... Hier vind je 16 manieren om 'm te knopen:  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=le5_Y3GBqGk  

Ode aan de Nederlandse Mode: nooit eerder is er in Nederland zoā€™n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis gepresen

Klinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben Nederland duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze, en ook andere, modeontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering. Hoog tijd dus voor een Ode aan de Nederlandse mode in het Gemeentemuseum Den Haag, het museum met een van de belangrijkste mode...collecties ter wereld. Nog nooit eerder is er in Nederland zo’n groot overzicht van de Nederlandse modegeschiedenis... Lees verder

Zelfmaakmode Agenda compleet. Met het publiceren van data en locaties van 21 stoffenmarkten die Stoffenbeurs.nl

Met het publiceren van data en locaties van 21 stoffenmarkten die Stoffenbeurs.nl dit najaar en winter door het hele land organiseert, is de agenda voor 2015 compleet. Bekijk alle data en lokaties in de Zelfmaakmode Agenda...

Wat doe je als je ineens een scheurtje of gaatje tegenkomt in je stof?

Wat doe je als je ineens een scheurtje of gaatje tegenkomt in je stof? Heb je de stof de stof nog niet geknipt dan kun je proberen de patroondelen "er omheen" te leggen maar zie je het te laat dan zijn hier een paar creatieve oplossingen:  http://www.threadsmagazine.com/item/44389/how-to-repair-a-stray-snip   Een ingewikkelder maar erg mooie en onzichtbare manier om gaatjes te repareren zie je in onderstaande film. Een geduldwerkje maar het resultaat mag er... Lees verder

Nu online: 3 nieuwe videotips over Voeren van rok met taillebeleg

In deze 3 videonaailessen leren wij je een hele mooie techniek over het voeren van een rok met een taillebeleg. Het lijkt daarbij alsof je in omgekeerde volgorde werkt, maar uiteindelijk vallen alle puzzelstukjes in elkaar en heb je op een heel professionele manier een kunststukje gemaakt. Iedereen zal ervan onder de indruk zijn en je zult succes oogsten... Je vindt de nieuwe videotips in het hoofdstuk Rok- en broekbanden

Video over allerlei technieken om hoeken van diverse soorten kussenhoezen perfect te naaien en af te werken...

Video over allerlei technieken om hoeken van diverse soorten kussenhoezen perfect te naaien en af te werken:               http://www.nationalsewingcircle.com/video/sew-pillow-sewing-perfect-corners-003845/?utm_source=facebook&utm_medium=organic&utm_term=cm&utm_campaign=A220&vsoid=A220  

Ook in 2016: Inspirerende Modereis naar Berlijn! De voorbereidingen zijn begonnen....

Renates Textiele Tour 2016 - de voorbereidingen zijn weer begonnen!Ook voor 2016 staat de inspirerende modereis naar het bruisende Berlijn op het programma van “Renates Textiele Touren”. Na een bezoek aan diverse toeristische hoogtepunten wordt er ook een beroep gedaan op je eigen creativiteit jawel.... achter de naaimachine in een typisch Berlijnse studio. Lijkt je dat leuk? Stuur dan een e-mail. (renate@renatesamsterdam.nl) Dan ontvang je alle informatie over... Lees verder

Op veler verzoek: Een achterovervallende kraag...hoe voorkom je dat?

Het is net alsof er aan de achterkant van je bloesje aan de zoom wordt getrokken. Daarom heb je steeds de neiging om ‘m naar voren te trekken. De kraag ligt niet tegen je nek maar zakt naar achteren.Dat kan komen door een aantal oorzaken: de vorm van je rug, de stand van je schouders, een wat naar voren gebogen nek of zware borsten.   Wat moet je veranderen aan je patroon om ervoor te zorgen dat een bloesje beter zit en niet meer naar achteren valt.Het komt er op neer dat je de... Lees verder

Wat doe je met dat weinig gedragen overhemd?

Wat doe je met dat weinig gedragen overhemd? Niet weggooien!! Maak er een kinderjurkje van. Het is een heel simpel modelletje met een aangeknipt mouwtje. Zet er een leuke applicatie op, de knopen en knoopgaatjes zitten er al in, dus snel klaar.

Twist Top: Verander je standaardpatroon van een shirt in een patroon voor een Twist Top

Hoe verander je een standaard patroon van een shirt in een patroon voor een Twist Top...   Dat doe je zo: Neem het voorpand van het patroon en maak dit vanaf de taille ongeveer 25 cm. langer. Die 25 cm. is geen standaardmaat, je mag de lengte zelf bepalen. Zorg er wel voor dat je heupwijdte gelijk blijft. Teken nog een half voorpand, leg de middenvoorlijnen tegen elkaar en plak ze vast. Trek dan een schuine lijn vanaf de schouder naar de zijnaad (D). Knip het... Lees verder

Een patroon van een strokenrok: hoe teken je die zelf...

Een zwierige zomerse strokenrok, leuk shirtje en ceintuur er boven en helemaal klaar voor de zomer. Je kunt 'm maken van een soepel vallende effen stof, van voile, zijde of een dunne krinkelstof. Je kunt de stroken naar de zoom toe op laten lopen in kleur of iedere strook in een ander maar wel op elkaar afgestemd dessin maken. De rok heeft elastiek in de taille en wordt van enkele stof geknipt. We gaan uit van een roklengte van 68 cm en 4 stroken. De bovenste... Lees verder

De perfecte hoekafwerking van een kraag: bekijk hier hoe je dat doet...

Een kraag is altijd een blikvanger dus mooi afgewerkt geeft dat ècht iets extra's. Je denkt misschien dat een mooi tot in de hoek gestikte gestikte kraagpunt een mooie resultaat geeft als je de kraag naar de goede kant keert. Nee dus!   Maar hoe krijg je wel een scherpe kraagpunt? Door 'm juist niet tot in de hoek te stikken. Maar hoe dan wel?   1. Stik de kraag op de aangegeven naadlijn tot 2 cm voor de punt met steeklengte 2,5 of 3 2. Zet de steeklengte... Lees verder

Afstand tussen knoopsgaten bepalen: de perfecte manier...

Vaak is het een heel gedoe om bij het maken van knoopsgaten de juiste afstand ertussen precies goed te krijgen.   De oplossing: Gebruik een stuk elastiek!   Geef eerst op het kledingstuk de plaats aan van het eerste en het laatste knoopsgat. Dan geef je op het elastiek op gelijke afstand net zoveel strepen aan als het aantal knoopsgaten dat je wilt maken. Leg de eerste streep van het elastiek op de plaats waar het bovenste knoopsgat moet komen en rek het... Lees verder

Pipingband: Maak iets bijzonders van een simpel rokje...

Leuk idee om met (ev. zelfgemaakt) pipingband een standaard rokje te veranderen in iets speciaals... Info en patroon zijn te vinden op: http://www.oneaviandaemon.com/how-to-make-my-chalk-lines-skirt

Voorkom te snel verdwijnen van markeringen die je maakt met een markeerstift

Werk je met een verdwijn-of markeerstift (Prym) en je wordt voor langere tijd onderbroken in waar je mee bezig bent?  Dan is dit een handige oplossing om de markeringen niet te laten verdwijnen waardoor je weer opnieuw moet beginnen. Plak over de markeringen plakband (Scotchtape)! Bekijk hoe het werkt:... Lees verder

Hoe naai je zonder problemen gelamineerde stof (katoen met een plastic/laklaagje)

Handige tip: Hoe naai je gelamineerde stof (katoen met een plastic/laklaagje) Dat gaat niet altijd even makkelijk omdat het nogal stroef en een beetje plakkerig kan zijn. Gebruik bij het naaien dan een Teflonvoetje. Heb je geen Teflonnaaivoet? Geen nood: met een stukje Scotchtape plakband en een vel papier lukt het ook. Bekijk deze handige tip.

Paspop op maat maken...

Een paspop en vooral een instelbare, is superhandig. Toch zij de ingestelde maten nooit helemaal precies omdat je lijf bijna nooit voldoet aan standaardmaten. Een handige manier, maar wel even een werkje, om je paspop "precies pas` te maken, is hier te zien!

Hoe verander je een gladde halslijn in een geplooide halslijn...

Je ziet het nu vaak in bloesjes en jurkjes: een halslijn met een aantal plooien verdeeld over de ronding ervan. Hoe verander je een patroon met een gladde halslijn in een patroon met een geplooide halslijn. Dat doe je als volgt:   Tekening A. Geef eerst de gewenste ronding van de halslijn aan. Teken dan het halsbeleg en neem dat over op een ander stuk papier en knip het uit.Trek dan een rechte lijn op een stuk patroonpapier of leg middenvoor... Lees verder

Hoe verwerk je rimpelelastiek?

Hoe verwerk je rimpelelastiek... Je kunt rimpelelastiek op de spoel van de naaimachine draaien en als onderdraad meenaaien. De bovendraad is gewoon naaigaren. Dat geeft niet altijd een goed resultaat.    Het kan ook anders: Met een zigzagsteek, die je maakt met gewoon naaigaren (op de spoel en als bovendraad) zigzaggend over het elastiek heenstikken. De zigzagsteek vormt dan een tunneltje waar het elastiek doorheen loopt. Trek het elastiek voorzichtig aan en zet het aan de... Lees verder

Teken zelf een patroon voor een hele, halve of dubbele cirkelrok. Of een cirkelbroekrok (Palazzo) ! Hoe? Een kwestie van rekenen

Je kunt kiezen voor een hele, een halve, een driekwart, een kwart en zelfs voor een dubbele cirkelrok.              Meestal wordt gekozen voor een halve cirkel. Die is middenvoor en middenachter schuin geknipt en maakt slanker dan een hele of dubbele cirkel.   Het patroon voor de rokken kun je zelf maken. Eerst even rekenen en daarna tekenen: Je hebt 2 maten nodig: de taillewijdte en de roklengte. Eerst bereken je de straal: Voor een halve... Lees verder

Kinderstropdas! Download gratis naaipatroon waarmee je direct aan de slag kunt om een stropdas te maken voor kleine rakkers...

Kinderstropdas! Download gratis naaipatroon waarmee je direct aan de slag kunt om een stropdas te maken voor die kleine rakkers. Met een simpel naaipatroon maak je een leuk stropdasje. Leuk voor de komende feestdagen! https://secureservercdn.net/50.62.198.70/4a8.cdc.myftpupload.com/wp-content/uploads/2019/05/10mintie.pdf https://shwinandshwin.com/2013/10/10-min-tie-with-free-pdf-pattern.html    

DE FEESTDAGEN CADEAUBON...

Een MODE MAKEN DOE JE ZO CADEAUBON! Daar doe je iemand die zelf graag kleding maakt ècht een plezier mee! Met deze cadeaubon geef je een abonnement op 185 online videonaailessen. Altijd alle naailessen bij de hand, wanneer je maar wilt en waar je ook bent.     De cadeaubonnen zijn er in diverse bedragen:  Cadeaubon t.w.v. € 19,50 voor een kwartaalabonnement Cadeaubon t.w.v. € 35,- voor een halfjaarabonnement Cadeaubon t.w.v. € 67,50... Lees verder

Sneak preview! Nieuwe videotip is bijna klaar! Deze keer laten wij stap-voor-stap zien hoe je een...

De nieuwste videotip is bijna klaar en wij hopen 'm over ongeveer twee weken online te kunnen zetten. Waarover gaat het deze keer? Deze keer laten wij stap-voor-stap zien hoe je een zak met een ritssluiting maakt. Heel leuk en opvallend! Vooral als je ritsen inzet in een contrasterende kleur en een decoratief trekkertje. Houd de nieuwsbrief dus in de gaten want daar wordt íe als eerste in aangekondigd. Je vindt de videoles dan in het hoofstuk Zakken 

Rokken en jurkjes met plooien! Wil jij je ook eens wagen aan een jurkje of rok met plooien?

Rokken en jurkjes met plooien zie je toch steeds weer terugkeren in het modebeeld. Opvallend veel gedragen door "royals" want je kunt je er makkelijk in bewegen en het staat altijd mooi. Wil jij je ook eens wagen aan een jurkje of rok met plooien en wil je weten welke videonaailessen je daarbij nodig hebt?   Wij zetten ze voor je op een rij:  1. Enkele plooi 2. Plooi met ritsluiting 3. Stolpplooi met en zonder plooistuk 4. Plooi met los en aangeknipt... Lees verder

NIEUWSTE VIDEOTIP NU ONLINE: Hoe maak je een zak met rits? Snel kijken dus en aan de slag!

Daar is íe dan: de nieuwe videotip over het maken van een zak met een ritssluiting.  Heel leuk en opvallend bijvoorbeeld in jasjes. Vooral als je ritsen inzet in een contrasterende kleur en een decoratief trekkertje. Wij laten stap-voor stap zien hoe deze zak maakt dus... aan de slag!    Je vindt de nieuwe videotip in het hoofdstuk Zakken.

Een oud trucje dat goed werkt: Steek de draad in de naald voordat je die van het klosje knipt...

Een oud trucje dat goed werkt: Steek de draad in de naald voordat je de die van het klosje knipt. Hiermee voorkom je dat de draad in elkaar krinkelt tijdens het naaien. Doe je ook nog een beetje bijenwas (labello werkt ook) op je vingertoppen en trek je de draad tussen je vingers door dan heb je een ook nog eens een perfect gladde... Lees verder

Museumtip: Tijdelijk Modemuseum Rotterdam met de garderobe van de Zwitserse Eva Maria Hatschek (1924 ā€“ 2010).

Als je het museum betreedt en het Archief binnenloopt, kom je bij de eerste collectie uit: de garderobe van de Zwitserse Eva Maria Hatschek (1924 – 2010). Deze bevoorrechte dame, die was getrouwd met een belangrijke Zwitserse industrieel, nam zich op jonge leeftijd voor om zich de rest van haar leven alleen nog maar in couture te hullen. Alles wat ze droeg was afkomstig van couturiers of speciaal voor haar gemaakt door een coupeuse aan de hand van bij grote modehuizen ingekochte... Lees verder

Museumtip: Modemuseum Hasselt. Treed binnen in de wereld van de Roaring '20

                                      Jazz Age. De bruisende jaren '20   Van 12 september 2015 tot en met 13 maart 2016 nodigt Modemuseum Hasselt je uit binnen te treden in de magnifieke en tot de verbeelding sprekende wereld van de Roaring Twenties.    In de jaren 20 waait er een vernieuwende tijdsgeest. Het gevolg is een innovatieve stijl die flirt met het modernisme en breekt met... Lees verder

Museumtip: Gemeentemuseum Den Haag brengt een Ode aan de Nederlandse Mode

                                                            Ode aan de Nederlandse Mode Klinkende namen als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Jan Taminiau hebben ons land duidelijk op de kaart gezet als eigenzinnig modeland. Deze, en ook andere, modeontwerpers van Nederlandse bodem oogsten internationale waardering. Hoog tijd dus voor een Ode... Lees verder

Mode Maken doe je zo in 2016. Ook in 2016 wordt het aantal videonaailessen verder uitgebreid en ...

  Ook in 2016 wordt het aantal videonaailessen verder uitgebreid.Er komen naailessen bij over het maken van Zakken en Zakkleppen en in het hoofdstuk Voeren komen er nieuwe films bij.Wij houden u ook in het nieuwe jaar op de hoogte van alle ontwikkelingen en trends op het gebied van zelfmaakmode en er staan een aantal aantrekkelijke acties op het programma! Er valt in 2016 dus weer heel wat te leren en te bekijken...     

Voordat je stoffen koopt voor je nieuwe lente- en zomercreaties...wat worden de modekleuren voor lente en zomer 2024 ?

    Ieder jaar onthult kleureninstituut Pantone, naast een variatie aan kleuren voor lente en zomer kleuren ook een kleur van het jaar.  Voor het jaar 2024 koos Pantone als "kleur van het jaar" voor fuzzy peach, oftewel zacht perzik, een warme, kalmerende kleur.  Bij het zien van deze modekleuren vraag je je misschien af of deze kleuren ook bij jou passen. Zo is Rose Quartz een warme kleur en Serenity een koele kleur.  Voordat je begint met het maken van je... Lees verder

Alle stoffenmarkten voor lente en zomer 2016 op een rij....

    Met het publiceren van data en locaties van 25 stoffenmarkten die Stoffenbeurs.nl dit voorjaar en zomer door het hele land organiseert, is de agenda voor voorjaar/zomer 2016 compleet.  Bekijk alle locaties in de Zelfmaakmode Agenda        

Museumtip: Zo ging Haarlem gekleed.

Zo'n wollen badpak lubberde overal en zakte uit.... Deze en nog veel meer persoonlijke verhalen van Haarlemmers worden verteld in de expositie Zo ging Haarlem gekleed die nu te zien is Museum Haarlem. Een expositie die een mooi beeld geeft van de ontwikkeling van de mode van begin 1900 tot vandaag aan de hand van door Haarlemmers ingebrachte, bijzondere en herkenbare kledingstukken. Bij binnenkomst loop je direct  het nostalgischre interieur binnen van het Haarlemse bedrijf Van der... Lees verder

Berlijn en modetrends: zelfmaakmode inspiratiereis. Ga mee...

Ga mee op een (zelfmaak)mode inspiratiereis naar Berlijn van 22 t/m 25 april as. Als voormalig Berlijnse neemt Renate Schmitz je mee naar de stad van de (zelfmaak)mode. Renate laat je snuffelen aan mode- en designtrends en geeft daarmee een impuls aan je creativiteit. Je brengt ondermeer een dagdeel door in een echte, leukeBerlijnse Naaistudio.   Met een koffer vol inspiratie keer je naar huis terug... Natuurlijk zou het zonde zijn om naar Berlijn te gaan zonder de... Lees verder

Maak je veel zelf? Haal dan af en toe de bezem door je kledingkast...

Zin in schoonmaken (kan zomaar gebeuren)? Waarom zou je dan je kledingkast niet eens opruimen. Als je veel kleding zelf maakt, komt er snel meer bij en wordt het steeds onoverzichtelijker. Totdat je op een dag voor een uitpuilende kast staat en wanhopig verzucht: 'Wat moet ik in hemelsnaam aan...?' dat is het moment waarop je opruimen niet langer meer mag uitstellen. Voorbereiding Voor het opruimen heb je minstens een middag nodig. Bereid de klus daarom goed voor. Wapen je met grote zakken,... Lees verder

Zeep gebruiken als kleermakerskrijt...

Zit je ineens zonder kleermakerskrijt? Gebruik dan zeep!! Het voordeel is dat je niet met markeerstrepen blijft zitten die er soms moeilijk uit te krijgen zijn. Markeerstrepen van zeep lossen vanzelf op in de was. http://www.nationalsewingcircle.com/video/using-soap-as-a-marking-pen-004576  

Werken met meerdere draden tegelijk...

Handige tip voor het werken met meerdere draden tegelijk (bijvoorbeeld bij het aannaaien van knopen) zonder dat ze in elkaar draaien of in de knoop raken... Kijk hier hoe het werkt     Bron: Threads magazine

Op schrikkeldag 2016 de 4000 likes op Facebook gepasseerd

Op schrikkeldag 29 februari om exact  00:05 uur ging de teller van het aantal Facebooklikes van 3999 naar 4000. Dat is toch een bijzonder moment. Alle volgers van harte bedankt! Volg jij Mode Maken doe je zo als op Facebook?

Kreatief met ribslint.

Ribslint wordt veel gebruikt als binnenrand voor hoeden, versteviging voor zomen of als bies. Het is een stevig vrijwel niet rekbaar band en in allerlei breedtes en kleuren verkrijgbaar. Je kunt ribslint ook op een heel andere manier verwerken. Door het op een bepaalde manier te plooien krijg je een prachtig effect. Mooi langs een halslijn. Kijk maar eens hoe je dat doet...             Bron: Threadsmagazine

Mode bij Van Loon.

Dit voorjaar zal Museum Van Loon licht werpen op de Europese High Society mode uit de periode van circa 1850 tot heden. Het museum toont portretten, fotografie, originele kledingstukken en accessoires in de salons en slaapkamers van het Huis Van Loon. Mode heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in het leven van de familie Van Loon. Vanwege belangrijke functies aan het hof, in de financiële wereld en in het Amsterdamse societyleven moesten de heren en dames zich passend gedragen... Lees verder

Stof gekocht, maar wat is en waar vind je het wasvoorschrift?

Je hebt leuke stof gekocht maar het wasvoorschrift staat helaas niet in de zelfkant van de stof gedrukt of geweven zoals bij veel gordijnstoffen wel wordt gedaan. Hoe weet je dan hoe je de stof moet behandelen? Meestal staan samenstelling van de stof en het wasvoorschrift op de zijkant van de stofrol. Maar ja, die rol neem je niet mee naar huis.  TIP: Maak een foto van het wasvoorschrift op de rol en een foto van de stof en sla die gegevens op. 

Taille afwerken met elastiek...

In deze (engelstalige) video zie je hoe je een taille met elastiek afwerkt zonder eerst een tailleband aan de taillenaad te zetten. Bekijk de video...           Bron: Threadsmagazine

DRIE MANIEREN OM ERVOOR TE ZORGEN DAT JE STOF RECHT VAN DRAAD KNIPT...

Voordat je aan de slag gaat met een lap stof moet je eerst weten of de stof exact recht van draad is afgeknipt. Waarom? Omdat je kleding scheef trekt als je de stof niet recht van draad knipt. Vaak  is de stof niet helemaal recht van de rol geknipt. Leg je de zelfkanten van de stof op elkaar dan kom je aan de knipkant soms behoorlijk scheef uit.  In deze film zie je drie manieren om stof recht van draad te maken. Dat kan door scheuren, rekken of het uittrekken van... Lees verder

Honderd unieke couture en prĆŖt-Ć -portersilhouetten in het ModeMuseum Antwerpen...

Honderd unieke couture en prêt-à-portersilhouetten van onder meer Chanel, Vionnet, Issey Miyake, McQueen en nog veel meer grote namen tonen hoe stukje bij beetje de ontwerpprincipes doorheen de 20ste eeuw veranderden. Het lichaam kreeg meer vrijheid en werd minder bekneld. Nieuw schoonheidsideaal Neem nu het principe van de rechte lijn. Er waren de voorlopers van de jaren '20. Zo snoerde Coco Chanel de taille niet langer in maar ontwierp ze volgens een rechte lijn. In 1947... Lees verder

Download het gratis patroon van een Petite robe noire

Gratis patroon in 9 maten van een Petite robe noire maar in een andere kleur minstens zo leuk natuurlijk! Het jurkje heeft een cirkelrok en is gemaakt van tricot. Je kunt 'm met en zonder mouwtje maken. Alle details over het naaien van het jurkje zoals bijv. het afwerken van hals en armsgaten met een beleg of met voering, het zomen van een ronde room, het inzetten van de ritssluiting enz. worden stap-voor-stap uitgelegd in onze videonaailessen.   Downloaden en aan de slag... Lees verder

Een gat in je spijkerbroek... is daar nog iets aan te doen?

Een gat in je spijkerbroek... is daar nog iets aan te doen? Ja, daar is zeker nog iets van te maken!  Met een paar hulpmiddelen krijg je een heel aardig resultaat en zie je er nog maar weinig van.  Wat heb je nodig: Garen in een bijpassende kleur Een stukje spijkerstof Plakfix(dubbelzijdig hechtende vlieseline) Hoe ga je te werk? Knip alle rafels weg en beplak het gat aan de verkeerde kant van de stof rondom met plakfix, knip een stuk spijkerstof (groter dan het gat) en leg... Lees verder

Heb jij ook nog een stapel naaiwerk liggen waar je maar niet aan toe komt ?

Heb jij ook nog een stapel naaiwerk liggen waar je maar niet aan toe komt en die je het liefst in één keer af zou willen maken?  Achter elkaar doorwerken, niet gestoord worden door alledaagse beslommeringen, in gezelschap van andere naaihobbyisten en onder leiding van een vakbekwame cursusleidster die je verder helpt als je vastloopt? En dan ook nog in een prachtige omgeving? Dat kan...  Meld je dan aan aan bij één van Renates Textielmarathons... Lees verder

Pasvormproblemen bij het maken van een broek?

Naast alle pasvormtechnieken die je vindt in het hoofdstuk Pasvorm Broek kun je ook het mouleren van een broek eens proberen. Mouleren is het op het lichaam vormen van een kledingstuk.Je hebt er wel hulp van iemand bij nodig die ook naaiervaring heeft... Het is heel leuk om dit met elkaar uit te proberen... https://www.youtube.com/watch?v=F_2vLIa00xI

NIEUWE VIDEONAAILESSEN NU ONLINE: Hoe maak je Zakken met zakstroken...

Wil je graag zakken maken met één (paspel)strook die breder is dan 2 centimeter, maak dan deze zak met zakstrook want een te brede paspelstrook wordt niet mooi. In deze 2 nieuwe videonaailessen wordt stap-voor-stap voorgedaan hoe je deze zakken maakt.  Deel 1 laat zien hoe je de zakstrook odf zakklep maakt en de zak en zakstrook stikt. In deel 2  zie je hoe de zak wordt gestikt en verder afgewerkt. Je vindt de nieuwe videotips in het hoofdstuk... Lees verder

8 Mei: Moederdag! Op zoek naar een leuk cadeau?

Het vinden van een leuk Moederdagcadeau is niet altijd makkelijk. Waar kun je haar deze keer mee verrassen? Als ze graag haar eigen kleding en alle leuke kleertjes voor de kinderen en kleinkinderen naait,geef haar dan een MODE MAKEN DOE JE ZO CADEAUBON... Met deze cadeaubon krijgt ze een abonnement op 165 online videonaailessen die met elkaar een complete naaicursus vormen. Wie is daar niet blij mee! Altijd alle lessen bij de hand, wanneer je maar wilt en waar je ook... Lees verder

Bagged lining methode: keren door een keergat...

Weet jij wat bagged lining precies betekent? Dat is het voeren van een jasje waarbij je jasje en voering met de goede kanten tegen elkaar stikt en naar de goede kant draait door een keergat in het zijpand of mouw. Het blijkt dat dat nog weleens problemen oplevert. In 3 duidelijke instructievideo's laten wij stap-voor-stap zien hoe je een jasje en gilet op deze manier voert en naar de goed kant draait. Wil je deze methode leren? Registreer je, log in en sluit een abonnement af. Je hebt... Lees verder

Opdrachten Week 4 in The Sewing Bee en de gratis videonaailessen...

Een van de opdrachten in week 4 van de Sewing Bee bestond uit het maken van een Chinees bloesje (Cheongsam) met een asymmetrische sluiting in het voorpand, een opstaand kraagje een een blinde rits in het zijpand.  Het inzetten van een blinde rits werkt anders dan het inzetten van een gewone rits Hoe je dat doet, laten wij zien in de 2 gratis videonaailessen van deze week uit ons hoofdstuk ritssluitingen.   Ook vind je op onze homepage een videonaailes over het maken en aanzetten een... Lees verder

Knoopsgaten maken en opensnijden: tips!

Toch handig om weer eens even te zien: het maken van knoopsgaten. Het opensnijden geeft weleens problemen en is best eng. Hier zie je hoe je dit zonder problemen doet: http://downloads.oliverands.com/free-videos/How-To-Sew-Buttonholes-480.mp4 Bron:http://oliverands.com

Supersmalle zoompjes naaien in heel dun materiaal...

Altijd een dingetje: supersmalle zoompjes naaien in heel dun materiaal zoals bijv. chiffon. Geeft het jou ook altijd het gevoel van " Oh, als dit maar goed gaat..." Maar er is een manier om een erg mooi resultaat te krijgen. En eigenlijk heel simpel maar bedenk het maar eens... In twee tutorials laten we je zien je hoe je dat heel handig doet...   http://weareallmagpies.blogspot.nl/2011/09/how-to-sew-baby-hem.html https://youtu.be/-6XDlG4b6EU Je kunt in plaats van Ban-Roll... Lees verder

Kant verwerken... en de naden dan?

Maak je een jurkje of rokje van kant dan wil je graag dat de naden er perfect uitzien omdat die altijd zichtbaar zijn. Hoe doe je dat? Bekijk de video met een aantal praktische tips... Een andere techniek, namelijk het onzichtbaar maken van naden d.m.v afbiezen met huidkleurig band, vind je bij "Laatste nieuws/Kant verwerken" op de homepage.       Bron: Threads magzine

Doe je ook mee met Renate's Naaimarathon?

Heb jij ook nog een stapel naaiwerk liggen waar je maar niet aan toe komt en die je het liefst in één keer af zou willen maken?  Achter elkaar doorwerken, niet gestoord worden door alledaagse beslommeringen, in gezelschap van andere naaihobbyisten en onder leiding van een vakbekwame cursusleidster die je verder helpt als je vastloopt? En dan ook nog in een prachtige omgeving? Dat kan! Zoek niet langer en meld je aan bij een van Renate's Naaimarathons.  Wat heeft de... Lees verder

Eerste Fashion Academy voor kinderen opent haar deuren in Nederland...

Op 16 augustus verschijnt deel 1 en 2 van de gloednieuwe kinderboekenserie over mode ontwerpen en mode maken: "Fashion Academy"  In deze serie, geschreven door Simone Arts en voor kinderen vanaf 9 jaar, draait alles om mode, beauty en style. De Fashion Academy is een fictieve school, ergens in een stad, onder leiding van Doña Sofia. De leerlingen wonen op de school en gaan in het weekend naar huis. Vrijheid, (nachtelijke) avonturen en zelfredzaamheid zorgen voor... Lees verder

Drukkerpech?

Supertip: Hoe repareer je drukkers die steeds losschieten omdat ze na verloop van tijd "lam" geworden zijn. Bestrijk het bolle gedeelte van de drukker met een laagje blanke nagellak, laat dit goed drogen en herhaal dat nog een paar keer. Kijk hier hoe het werkt!                   Bron: Threads magazine 

Zoom afmeten zonder hulp of rokkenspuit...

Supertip: Hoe meet je een zoom af zonder hulp of rokkenspuit. Hier is de oplossing! Span een stevige draad tussen twee deurposten, plak die vast en smeer de draad goed in met talkpoeder. Trek het kledingstuk aan en draai langzaam langs de draad in het rond...                 Bekijk hier de... Lees verder

Nieuwe videonaailes: de naadloze zakklep

Vakanties zijn voorbij, de stoffenmarkten zijn weer overal te vinden, dus het zelfmaakmodeseizoen 2016/2017 is begonnen. Daar hoort natuurlijk een nieuwe videonaailes bij. In deze nieuwe videotip laten wij een couturetechniek zien over het maken van een "naadloze zakklep" Niet helemaal naadloos... deze zakklep wordt namelijk gemaakt uit één stuk stof en heeft geen naden aan de zijkant maar aan de achterkant van de klep. De zijnaden zijn dus weggewerkt. Een prachtige... Lees verder

Het ontwerp- en maakproces van een couture creatie van Nathan vastgelegd en te zien...

Het Belgische modehuis Natan schenkt een couture creatie aan het ModeMuseum Antwerpen. Naar aanleiding van deze schenking realiseerde het ModeMuseum een documentaire film die het volledige ontwerp- en maakproces van de jurk documenteert. De film legt de verschillende stadia van het creatieproces van de jurk vast: van het prille ontwerpidee, de eerste schets, de verschillende pasbeurten in het atelier, tot en met de photo shoot met model. Edouard Vermeulen is met zijn modehuis... Lees verder

Van Zweden tot Sardinie: geborduurde kleding uit heel Europa

Eeuwenlang hebben mannen, vrouwen en kinderen in heel Europa kleding gedragen die was versierd met allerlei verschillende vormen van decoratief naaldwerk. Het Textile Research Centre in Leiden wil graag aandacht geven aan regionaal Europees borduurwerk en toont een brede verzameling van geborduurde kledingstukken uit verschillende delen van Europa, letterlijk van Zweden tot Sardinië. De brede waaier aan regionale kleding...  Het TRC is daarom heel blij met de recente aanwinst van... Lees verder

De Haute Couture coupenaad

Er bestaat een supertechniek om een mooie coupenaad te stikken. Deze techniek wordt ook door veel grote designers gebruikt zoals bijvoorbeeld Chanel, Elie Saab, Dior en Valentino. Je naait de coupenaad namelijk maar met één draad in plaats van twee draden. Je hebt zo een mooi egaal dun stiksel zonder een aan of afhechting in de punt van je coupenaad. Wie wil dit nu niet? Kijken dus... en uitproberen! Heb je nog geen abonnement op onze 165 videonaailessen maar voel je er wel... Lees verder

Blinde rits met voering.

Ik wil een blinde naadritssluiting in een jurkje zetten en het jurkje tegelijkertijd voeren. Bij gekochte jurken ziet de halslijn bij de rits er dan altijd zo mooi uit en daar komt geen "handwerk" aan te pas. Hoe doe ik dat? Deze vraag werd ons kort geleden gesteld. Omdat wij dit graag met iedereen willen delen laten wij aan de hand van deze serie foto's zien hoe je dat doet... 1 Stap 1 Stik de rits in volgens de aanwijzingen in de 2 videonaailessen over de... Lees verder

Museumtip: Hubert de Givenchy ā€“ To Audrey with Love...

Audrey Hepburn was niet alleen een prachtige verschijning, maar ook iemand met het hart op de juiste plaats: mooi van buiten én van binnen. Het Gemeentemuseum Den Haag is daarom rond de grote modetentoonstelling Hubert de Givenchy – To Audrey with Love een samenwerking aangegaan met UNICEF Nederland. Hepburn is een van de grootste boegbeelden van deze organisatie. Het Gemeentemuseum wil een compleet beeld schetsen van Audrey Hepburn, de legendarische actrice, muze van De Givenchy... Lees verder

Modeblad Patrones nu ook in het Nederlands

De echte fashionliefhebbers kennen het Spaanse zelfmaakmodetijdschrift PATRONES al vele jaren en maken daarmee de leukste jurkjes, jasjes en noem verder maar op! Maar een nadeel was dat de Spaanse taal weleens voor problemen zorgde. Maar dat is nu verleden tijd want vanaf nu komt dit blad ook in het Nederlands uit, eerst onder de naam Fashion Style en sinds enige tijd onder de naam Naaitrends. Het ziet er geweldig uit en het wordt nu een stuk makkelijker om ermee te werken.  Het... Lees verder

Museumtip: een wereld vol veren...

Overal ter wereld dragen mensen veren. Verwerkt in kleding, hoofdbedekkingen als onderdeel van accessoires. Het is iets van alle tijden; de grootste couturiers maken er gebruik van, vorstenhuizen uit de hele wereld vertonen zich ermee en allerlei volken zijn er iconisch door geworden. In de tentoonstelling Wereld vol veren wordt de bijzondere verencollectie afgewisseld met haute couture van hedendaagse modeontwerpers, vogels in alle soorten en maten, talrijke verhalen en interessante... Lees verder

Hoe behandel en verwerk je fluweel...

Dit herfst- en winterseizoen zie je erg veel fluweel. Het heeft een prachtige en sjieke uitstraling en je steelt de show ermee.  Maar hoe behandel en verwerk je fluweel eigenlijk: Fluweel/velvet/velours is een matglanzende stof met korte pool. Bij het knippen moet je rekening houden met de vleug. Om een diepe kleur te krijgen wordt de stof met de vleug naar boven geknipt, met de vleug naar beneden ontstaat een matter effect en de kleur lijkt daardoor lichter.. Gebruik voor het machinaal... Lees verder

In een handomdraai je eigen patroon tekenen wie wil dat nu niet?

  Naaien is weer helemaal “hot”! Zeker met alle tools die vandaag de dag onder handbereik zijn. Online naailessen zoals Mode Maken doe je zo zijn perfect te combineren met het nieuwe patroontekenen van LUTTERLOH. In een handomdraai je eigen patroon tekenen en gelijk aan de slag met behulp van je videonaailessen, wie wil dat nu niet? Omdat de combi van online patroontekenen en -naailessen zo perfect is, hebben we de hele maand november 3 mooie... Lees verder

Modedesign in Berlijn: speciale reis voor hobbynaaisters...

Heb je zin je horizon te verruimen en je te laten inspireren in de Modemetropole Berlijn?Renate Schmitz neemt je van 17 t/m 20 februari 2017 mee op een bijzondere modeinspiratiereis naar Berlijn, de stad waar alles wat met mode en design te maken heeft in het middelpunt van de belangstelling staat.   Waar neemt Renate je mee naar toe: Je neemt onder meer een kijkje in de keuken bij verschillende modeontwerpers. Je leert mensen kennen die innovatieve mode maken, je leert... Lees verder

Handige en leuke tips voor het werken met een tweelingnaald

Handige en leuke tips voor het werken met een tweelingnaald. Je kunt er veel meer mee doen dan je denkt! Bekijk deze video eens en probeer het ook: https://www.youtube.com/watch?v=t5eEPCj-LGE&feature=youtu.be  

Hoe maak je een knoopsgat in de vorm van een driehoek...

Heel mooi en decoratief om de zien maar hoe maak je een eigenlijk een knoopsgat in de vorm van een driehoek... Bekijk het hier: https://www.seamwork.com/issues/2016/11/professional-profile-alison-smith?utm_content=buffer39b2f&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer  

Paspelzak met Ć©Ć©n paspelstrook

Deze zak heeft een iets sportievere uitstraling dan de paspelzak met twee paspelstroken. Hoe maak je een paspelzak met één paspelstrook.  Waar je op moet letten is, dat bij deze zak de strook nooit breder zijn dan 2 cm. Wil je 'm toch breder maken, kies dan voor een zak met een zakstrook. Deze videonaailes bestaat uit 2 delen: Deel 1 laat zien hoe je het maken van deze zak voorbereidt, de strook maakt en vaststikt op de stof.  In deel 2 zie je hoe je de... Lees verder

Afbiezen met biaisband. Maar hoe maak je perfecte hoeken?

Afbiezen met biaisband (schuingeknipt band) is niet zo moeilijk totdat je de hoeken moet maken. Dat is nog weleens een dingetje... Hoe maak je een perfecte hoek:  https://www.facebook.com/Amandolascosturas/videos/1683286385262810/             Bron: https://es-la.facebook.com/Amandolascosturas/

Handwerkbeurs Zwolle

De 2017 editie van de Handwerkbeurs wordt nog groter! Er zijn ca. 220 exposanten die je alles laten zien (en verkopen) op het gebied van naaien, breien, haken, patchwork en quilten, borduren, vilt, kralen en sieraden, kantklossen en nog veel meer. Voor alle textiele hobby's kunt u op de beurs terecht. Daarnaast zijn er twee tentoonstellingen waaronder prachtige, nieuwe quilts van Maaike Bakker en Chinese zijden schoentjes en laarsjes van Berthi Smith. Er zijn demonstraties, vele... Lees verder

Een hele voorraad stof, wilde plannen en toch een beetje bang dat je vastloopt...

Overweeg dan eens om een abonnement te nemen op onze videonaailessen. Alle naaitechnieken (makkelijke en wat moeilijker) worden op een duidelijke manier voorgedaan en uitgelegd waardoor alle twijfels of je het wel goed doet, voorgoed verdwenen zijn. Heb je dan toch nog vragen dan kun je altijd bij ons terecht door te bellen of te mailen. Wij helpen je! Zoals Claire uit Ronse (B) vertelt: "Ik ben al enkele jaren geabonneerd bij Mode Maken doe je zo - ik heb al zeer veel bijgeleerd - super... Lees verder

Lijst van stoffenmarkten voor Najaar 2017.

Met de toegevoegde data van Stoffenbeurs is de lijst van stoffenmarkten voor Najaar 2017 helemaal compleet!Bekijk de superhandige lijst, je ziet in één oogopslag waar, wanneer, door wie en op welke uren de verschillende stoffenmarkten worden gehouden...   Welke modekleuren komen we daar tegen dit jaar?

Museumtip: 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie.

Honderd jaar na het uitbreken van de Russische Revolutie opent de Hermitage Amsterdam vanaf 4 februari de tentoonstelling 1917. Romanovs & Revolutie. Het einde van een monarchie. Met meer dan 250 objecten, afkomstig uit de Hermitage St.-Petersburg, het Russisch Staatsarchief in Moskou en het Artillerie Museum in St.-Petersburg, heeft deze tentoonstelling exclusiviteit voor West-Europa. Films, foto’s, schilderijen, toegepaste kunst en historische documenten vertellen het... Lees verder

Draden van de coverlock afhechten: hoe doe je dat op de goede manier...

Het gebeurt weleens dat je de onderdraden van je coverlockstiksel zo weer los kunt trekken. Dat komt omdat de draden niet goed worden afgehecht. In deze video zie je hoe je dat op de goede manier doet.  https://www.facebook.com/BERNINAAUSTRALIA/videos/1418444368229489/ Bron: Bernina Australia

Win een toegangskaart voor Chapeaux: de hoeden van koningin Beatrix...

WIN EEN TOEGANGSKAART voor de tentoonstelling "Chapeaux: de hoeden van Koningin Beatrix" in Paleis het Loo. Wanneer maak je kans: Like onze Facebookpagina https://www.facebook.com/modemakendoejezo Deel het bericht op Facebook Tot en met 27 augustus 2017 is in museum Paleis Het Loo de tentoonstelling ‘Chapeaux! de hoeden van Koningin Beatrix’ te zien. De 33 jaar lange regeerperiode van Koningin Beatrix wordt aan de hand van een honderdtal hoeden in beeld gebracht. In de... Lees verder

Deel 3 van de vierdelige jeugdserie The Fashion Academy is verschenen...

Deel 3 van The Fashion Academy is verschenen onder de titel "Punk meets Preppy". Onstuimige punk outfits in combinatie met klassieke kostschoolmode, kan het contrast groter? Vorig jaar augustus verschenen deel 1 en 2 van deze kinderboekenserie over mode ontwerpen en mode maken: "Fashion Academy." Deze serie is geschreven door Simone Arts voor kinderen vanaf 9 jaar, waarin alles draait om mode, beauty en style. De Fashion Academy is een fictieve school, ergens in een stad, onder leiding van... Lees verder

Wat is voor jou de ideale roklengte? Moet je nu wel of niet je knieƫn laten zien? En zit er nog verschil tussen de lengte van e

Wat is voor jou de ideale roklengte? Laat je adviseren door Mart Visser: Hoe bepaal je de ideale roklengte voor jouw figuurMoet je nu wel of niet je knieën laten zien? En zit er nog verschil tussen de lengte van een rok of een jurk? Je benen kunnen door de rok met een paar centimenter te verschuiven al korter, langer of slanker lijken. Bekijk de video om te zien wat mode-ontwerper Mart Visser qua ideale roklengte adviseert.              Bekijk... Lees verder

Doorstikken van kraagjes en manchetten! Erg mooi om te zien maar oh, die hoeken! Hoe krijg je die perfect? Daar is e

Doorstikken van kraagjes en manchetten! Erg mooi om te zien maar oh, die hoeken! Hoe krijg je die perfect? Daar is een handig trucje voor: 1. Doe een dubbele draad in een naald en steek die voorzichtig door het hoekje van het kraagje of manchet. 2. Trek de draad door. 3. Begin met doorstikken. Als je bij de hoek komt, naaivoet omhoog, de naald in de stof laten staan, je werk een kwartslag draaien en vervolgens de draad strak naar achter trekken. Blijf de draad strak naar achteren... Lees verder

Het trekkertje van je rits is eraf. Hoe zet je 'm er weer op? En...hoe kort je een rits in en werk je 'm af.

TIP: Hoe zet je het trekkertje weer aan een rits. In deze video wordt dat probleem op een creatieve manier opgelost nl. met behulp van een vork:    https://www.facebook.com/520472528098387/videos/1108510185961282/ Het kan natuurlijk ook nog op een andere manier:  https://youtu.be/hpLCACqkjKA   Soms moet je een ritssluiting inkorten om 'm passend te maken. Als je de rits dan afknipt, kunnen de uiteinden heel irritant in je lijf prikken. Oplossing: Werk het uiteinde van... Lees verder

Nieuwe videonaailes online: Voeren van een open loopsplit...

In deze nieuwe videotip laten we zien hoe je een open loopsplit voert. Een open loopsplit is een roksplit zonder onderslag dus de randen van het split liggen tegen elkaar in plaats van over elkaar. Het voeren van een open loopsplit niet moeilijk. Je kunt het op twee manieren doen. In deze videonaailes wordt de voering aan de beleggen van het split vastgenaaid. Dat kun je met de hand maar ook met de machine doen. De andere methode laten wij zien in de videonaailes die binnenkort wordt... Lees verder

Bandelettes zelf maken: het wonder tegen schurende bovenbenen...

Met de komst van het mooie weer komen de jurkjes en de rokjes weer uit de kast. Daarmee ook de irritatie over schurende bovenbenen die je behoorlijk in de weg kunnen zitten. Natuurlijk zijn er die onderbroeken met extra lange pijpjes maar behalve bloedheet zijn ze ook niet erg elegant.  Dus de oplossing: maak een setje bandelettes van een mooie strook kant... http://blog.bernina.com/nl/2015/05/tip-tegen-schurende-bovenbenen/  

Fashion In Style geĆÆnspireerd door Mondriaan...

In de zomermaanden biedt het Gemeentemuseum Den Haag een aantrekkelijk extraatje: mode geïnspireerd door het werk van Piet Mondriaan en De Stijl.  Natuurlijk presenteren ze mode uit de eigen collectie, zoals de beroemde Mondriaan-jurk (1965) door Yves Saint Laurent, maar ook creaties van Peter Rozemeijer, Michael Barnaart van Bergen, Marlies Dekkers en Prada, allemaal ontworpen met Mondriaan en de Stijl als voorbeeld.  Daarnaast is er inspirerend werk te zien van studenten van... Lees verder

Plooien met een vork...

Zit er geen plooivoetje bij je naaimachine? Niet getreurd en pak een vork! Deze video laat zien hoe je daarmee stof kunt plooien. https://www.facebook.com/ByHandLondon/videos/1332710970140926/  

Dit is een handig hulpmiddel om maten te nemen...

In deze video:http://c.brightcove.com/services/mobile/streaming/index/master.m3u8?videoId=2323485984001&pubId=51764348001 wordt dit handige meetsysteem gedemonstreerd. Vind je het wat? Dan is het verkrijgbaar via de webwinkel van homeatelier.de Zoek op Produkte/Messsysteme. Prijs: 18 euro       

Voor het eerst gaat de Nederlandse Handwerkbeurs de grens over!

Voor het eerst gaat de Nederlandse Handwerkbeurs de grens over!Van vrijdag 10 t/m zondag 12 november as. wordt dit handwerkspektakel georganiseerd in Flanders Expo in Gent. De kracht van de Handwerkbeurs is dat er uitsluitend textiele hobby's te vinden zijn. Borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode, alles wat met textiel te maken heeft is hier te vinden.... Meer info: Handwerkbeurs Gent  

Koninklijke couturiers...

  Nog niet zo lang geleden heeft Paleis Het Loo een mooie aanwinst verworven: de toile van een jurk van koningin Juliana, gedragen bij de inhuldiging van haar dochter koningin Beatrix. Aan deze aanwinst is het verhaal verbonden van Joke Ransdorp, de coupeuse/ontwerpster van koningin Juliana. De namen van de belangrijkste couturiers van koningin Beatrix, zoals Theresia Vreugdenhil, Sheila de Vries of Veronique van Groeningen, zijn bij de meeste mensen wel bekend. Maar wie... Lees verder

Maak van je oude jeans corsages...

Een geweldig idee om van je oude jeans superleuke corsages te maken. Wat heb je nodig: een oude spijkerbroek, decoratieve knopen of mooie kralen en textiellijm.   Bekijk de video en ga aan de slag... https://youtu.be/hOkA8nCZoIA     Bron: DIYJOY

Perfecte kraagjes...de truc met de hoekjes...

In deze video is te zien hoe een kraag wordt gekeerd waarbij de naden bij de punten niet worden weggeknipt maar omgevouwen. In de film gaat dat wat moeizaam. Het gaat veel beter als je een klein stukje uitwasbaar dubbelzijdig plakband gebruikt om de hoekjes over elkaar heen te plakken. De truc met het draadje is perfect. Het eindresultaat is ook goed omdat de punt van de kraag mooi gevuld blijft. Kijk maar... Lees verder

Hoe werk je met fluweel...

Leerzame video over het verwerken van fluweel: vleug bepalen, knippen, rijgen, spelden, naaien, strijken, binnenwerk aanbengen, enz. Alles wat je moet weten om een mooi eindresultaat te krijgen komt aan de orde: https://youtu.be/PwW3AokA8ao    

Maak je naast je eigen kleding ook weleens gordijnen of vouwgordijnen?

Maak je naast je eigen kleding ook weleens gordijnen of vouwgordijnen? Dan is het handig om te weten waar je een compleet assortiment gordijnfournituren en vouwgordijn-onderdelen kunt vinden en bestellen.  Zelfgordijnenmaken.nl is een overzichtelijke webwinkel, waar je alle fournituren per stuk of per meter aan kunt schaffen,  Het team achter zelfgordijnenmaken.nl heeft meer dan 25 jaar ervaring in de gordijnconfectie en beschikt daardoor over de nodige kennis... Lees verder

Voeren van een open loopsplit , methode 2

In deze videonaailes laten we nog een andere manier zien waarop je een open loopsplit kunt voeren. Een open loopsplit is een roksplit zonder onderslag dus de randen van het split liggen tegen elkaar in plaats van over elkaar. Het voeren van een open loopsplit niet moeilijk. Je kunt het op twee manieren doen. In deze videoles wordt de voering niet aan de beleggen van het split vastgenaaid.  Je vindt de les bij Video's, hoofdstuk Voeren: Voeren van een open loopsplit , methode 2 Wil... Lees verder

Museumtip: Art Deco Paris. Paul Poiret als grote vernieuwer van de mode aan het begin van de 20ste eeuw.

Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw. Hij bevrijdde vrouwen van het korset, ontwierp opvallende kimono-vormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’.  Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Poiret kan dan ook met recht... Lees verder

Mooie hoeken maken in een dubbel omgeslagen zoom

Hoe maak je mooie hoeken in een dubbel omgeslagen zoom. In deze video zie je hoe je dat moet doen: https://www.nationalsewingcircle.com/video/sewing-corners-with-a-double-fold-hem-009648/           Bron: National Sewing Circle

Hoe laat je een ruit mooi doorlopen...

Als je stof met een ruit verwerkt is het 't mooist als de ruit doorloopt in voor- en achterpand en de mouw. In deze uitleg zie je hoe je dat op een handige manier doet. http://www.sewmamasew.com/2015/08/how-to-match-plaids-when-you-sew         Bron: Sewmamasew.com

TIP: Is je rugdecolletƩ erg laag en is daardoor de achterkant van je bh zichtbaar?

Is je rugdecolleté erg laag en is daardoor de achterkant van je BH nèt zichtbaar? Zet dan lusjes op de ritsband en trek de sluiting van je BH erdoorheen. Dat houdt je BH goed op z'n plaats. Bron: Threads Magazine

Zo kun je ook een (coupe)naad rijgen...

Meestal rijg je twee op elkaar gespelde naden of doorslaglijnen maar het kan ook anders: In deze video zie je een heel andere manier om een (coupe)naad rijgen en weet je zeker dat je niet "buiten de lijntjes" rijgt: https://www.facebook.com/cosemais/videos/530043327354458 

Handwerkbeurs Zwolle 2018

De 2018 editie van de Handwerkbeurs komt eraan en is alweer de 15e editie!! Het is de grootste beurs in Europa op het gebied van textiele hobby’s. Op de Handwerkbeurs zijn uitsluitend textiele hobby’s te vinden: borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode. Je kunt voor alles wat met textiel te maken heeft op de beurs terecht. Naast ruim 200 standhouders zijn er dagelijks workshops en demonstraties en inspirerende meet & greets met bloggers en... Lees verder

Museumtip: Sieraden, makers en dragers

Museumtip: Sieraden, makers en dragers. Met deze wintertentoonstelling presenteert Museum Volkenkunde t/m 3 juni as. in Leiden de grootste verzameling sieraden in een Nederlands museum ooit. Sieraden uit de museumverzameling aangevuld met hedendaagse sieraden van toonaangevende ontwerpers uit de hele wereld, meer dan 1000 in totaal, staan garant voor volop kijkplezier, verbazing en bewondering. Behalve ‘hoe mensen zich wereldwijd versieren’, zoomt de tentoonstelling ook volop... Lees verder

Onze ZELFMAAKMODE AGENDA; alle stoffenmarkten op een rij...

Onze ZELFMAAKMODE AGENDA is compleet!!.  Op locaties overal in het land vind je de nieuwste collecties lente- en zomermodestoffen en natuurlijk alle bijbehorende fournituren en accessoires.  Bekijk dus snel onze superhandige ZELFMAAKMODE AGENDA: je ziet in één oogopslag waar, wanneer, door wie en op welke uren de verschillende stoffenmarkten worden gehouden. Nooit meer zoeken dus..                

Teken je kraagje, zakken en sluitbies voor de verandering eens op een jurkje...

"Teken" voor de verandering eens een kraagje, sluiting en/of zakken met biaisband of schuingeweven lint op een effen jurkje. Dat geeft een heel apart effect. Wat heb je er voor nodig: Biaisband of schuingeweven zijden lint, spelden en strijkijzer Hoe ga je te werk: Rijg of teken een kraagje en/of zakken op patroonpapier en neem het over op de stof. Strijk het band in model (video) op de aangegeven lijnen op het patroonpapier. Leg het midden van het band op de rijglijnen die je op... Lees verder

Voeren van een roksplit met onderslag en beleg, snelle methode

Wil je het voeringsplit van je rokje of jurkje snel afwerken omdat je geen tijd hebt om het met de hand vast te zetten dan kun je een snelle manier gebruiken om de voering af te werken. Je kunt deze methode niet gebruiken bij mouwsplitten maar alleen bij het voeren van een roksplit.  Je vindt deze naailes in het hoofdstuk Voeren. Wil je deze videonaailes zien en ben je ook benieuwd naar alle andere 165 lessen? Sluit dan een abonnement af!   Hoe doe je dat? - Op... Lees verder

Museumtip: Jan Taminiau

Jan Taminiau werkt bijna 15 jaar als ontwerper. Het postzakjasje, een ontwerp uit zijn afstudeercollectie, door prinses Máxima bij de opening van de Arnhem Mode Biënnale in 2009 gedragen, is waarschijnlijk zijn bekendste ontwerp. In 2013 mocht hij twee inhuldigingsjurken voor Maxima maken. De beelden van de kroning gingen de hele wereld over, en bracht zijn carriere in stroomversnelling. Vanaf 21 april wijdt het Centraal Museum in Utrecht een tentoonstelling aan de ontwerper. Naast... Lees verder

Hoe werk je een paspelknoopsgat aan de belegkant af

  Het maken van een paspelknoopsgat lijkt ingewikkeld maar na het bekijken van de 3 videonaailessen over het maken van de paspelzak blijkt dat het wel meevalt.Het maken van  van een paspelzak en paspelknoopsgat gaat nl. op dezelfde manier. Er is wel een verschil in afwerking want het knoopsgat moet ook worden afgewerkt aan de belegkant. Hoe werk je een paspelknoopsgat aan de belegkant af: Dat zie je in deze... Lees verder

Wat is crin en wat doe je ermee?

Crinolineband (horsehair braid) wordt ook wel crin genoemd en veel door hoedenmaaksters gebruikt. Je kunt het ook gebruiken om kleding (zomen) heel mooi mee af te werken. Bekijk hier het blog: https://www.dutchcoutureacademy.com/couture-seam-finish-with-crin/ Wil je crin aanschaffen? Neem dan eens contact op met https://www.nederlandsehoedenvereniging.nl/nl/ontwerpers/materialenleveranciers en www.hoedendingen.nl  

Mouw naaien en afwerken: hoe voorkom je het te veel uitrekken van de mouwkop...

Maak je een ongevoerd jasje, shirt of jurkje met een mouw dan moet de mouwkop mooi worden afgewerkt. Dan kan het gebeuren dat bij 't afwerken (aflocken) de stof van de mouwkop niet glad in tegen de stof van het armsgat ligt (afb.1). Dat komt omdat de mouwkop een veel rondere vorm heeft dan het armsgat. Die ruimte moet goed worden verdeeld. Zit de mouw er ingestikt hoe werk je de naden dan mooi af?  Je hebt snel de neiging om, vooral bij de ronding van de mouwkop, tijdens het locken... Lees verder

ModeMuseum Antwerpen sluit tijdelijk haar deuren...

In verband met een ingrijpende verbouwing is het ModeMuseum Antwerpen vanaf 16 april 2018 gesloten. De heropening is gepland in najaar 2020. De bibliotheek opent vanaf najaar 2018 op een andere locatie.

Heb jij al eigen kledinglabels? Nu exclusief voor al onze leden 15% korting op je zelfontworpen labels van Nominette...

Online je eigen kledinglabel ontwerpen! Als je inmiddels begonnen bent met je nieuwe lente- en zomercreaties geeft het een superprofessionele look als je daar je eigen label in kunt naaien.  Nominette biedt alle Mode Maken doe je zo abonnees en volgers 15% kennismakingskorting aan. Je kunt je labels het heel gemakkelijk zelf online ontwerpen én bestellen... op www.nominette.nl. Binnen 4 werkdagen wordt je bestelling verzonden. Even het label instikken en jezelfgemaakte... Lees verder

In welk doosje stop ik mijn machinenaalden terug?

Oeps, je naald breekt, snel een nieuwe in de machine en verder met je naaiwerk. Vaak vergeet je na een tijdje welke naald je erin hebt gezet, je heb 't ook niet opgeschreven en het is ook nog eens moeilijk te zien op de naald zelf.  Een snelle en makkelijke oplossing? Die is er! Gebruik nagellak en een machinenaald die je niet meer gebruikt! Geef de bovenkant van de gebruikte naald een vrolijk kleurtje en stop hem op de plaats in het doosje waar je straks je goede naald weer... Lees verder

Moeiteloos strijken en persen van naden? Doe dat met de strijkhulp...

Geef je zelfgemaakte kleding de uitstraling van designer kleding. Met deze fantastische strijkhulp, strijk je elke naad moeiteloos open. De strijkhulp heeft 10 verschillende vlakken en vormen, zodat er voor elke naad de juiste vorm is. Wil je scherpe plooien of zomen in stof die niet veel hitte verdraagt? Of heb je stof die je moeilijk kunt persen? Gebruik dan het bijgevoegde persblok. Even erboven stomen en dan het persblok erop drukken. Ook super geschikt voor messcherpe vouwen in een... Lees verder

Mart Visser opent tijdelijk museum in Zandvoort

Het historische gemeentehuis in Zandvoort is omgetoverd tot domein van de Nederlandse couturier Mart Visser. De tentoonstelling The Take-over toont recente haute couture collecties en iconische archiefstukken van de couturier.  Als onderdeel vanThe Take-over presenteert Visser zijn exclusieve couture bruidsjurken uit zijn archief en de meest recente bruidsrobe. Ook is er een kamer met een ‘grafische explosie aan strepen en een ruimte met wapperende, stijlvolle couture... Lees verder

Bestel je Moederdagcadeaubon nu met korting...

Moederdag komt eraan! Waar kun je je moeder (of gewoon jezelf) ècht mee verrassen?Geef  een Mode Maken doe je zo cadeaubon! JE BESTELT DE CADEAUBON NÚ MET EEN AANTREKKELIJKE KORTING... Met deze cadeaubon geef je haar een abonnement op meer dan 165 online videonaailessen die met elkaar een complete naaicursus vormen.Daar maak je haar ècht blij mee! Ze heeft daarmee altijd al haar naailessen bij de hand, wanneer ze maar wil en waar ze ook is.De cadeaubonnen zijn... Lees verder

Baleinen verwerken...

Vaak wordt gedacht dat baleinen alleen worden gebruikt in lijfjes van bruidsjurken, corsetten en bustiers. Maar je kunt baleinen veel vaker gebruiken en je kleding daarmee net even mooier laten vallen.  Bekijk het leuke artikel en de foto's over dit onderwerp en ga er eens mee aan de slag:   http://www.threadsmagazine.com/2008/11/02/boning-not-just-for-corsets                     Bron: Threads magazine

Lukt het niet om met een stift of krijt markeringen aan te brengen op donkere stof, gebruik dan maizena!

Lukt het niet om met een stift of krijt markeringen aan te brengen op donkere stof, gebruik dan maizena! Maak het aan met wat water, breng het met een kwastje aan op de stof en laat het drogen. resultaat, goed zichtbare lijnen en contouren.   https://www.threadsmagazine.com/2018/05/21/mark-fabric-with-cornstarch-video-tip   Bron: Threads magazine

Een hele bijzondere paspelzak. Kijk hier hoe je 'm maakt...

Dit is een hele bijzondere en opvallende paspelzak. Daar scoor je mee en iedereen zal zich afvragen: Hoe doet ze dat? Meestal zie je paspelzakken met rechte stroken maar je kunt er natuurlijk mee "spelen". In deze video zie je hoe je de stroken schuin kunt verwerken. Dat gebeurt op een bijzondere manier, nl. door een strookje papier mee te naaien dat later wordt weggescheurd. Ga er even voor zitten en kijk hoe je 'm maakt: https://youtu.be/plQ6D_qO7kw Bron: Taylor4u. 

Een schulprandje als zoom...

Wil je een opvallend zoompje maken probeer deze schulprand dan eens. Vooral langs een halsrand staat dit heel leuk en geeft echt iets extra's. De zoom wordt eerst machinaal afgewerkt en daarna met de hand tot een schulp verwerkt. Je kunt dit ook machinaal doen met een gespiegelde blinde zoomsteek maken maar bij tricotstof kan het gebeuren dat de stof te veel... Lees verder

Museumtip: State of Fashion, searching for the new luxury

Arnhem: t/m 22 juli 'State of Fashion, searching for the new luxury', over duurzaamheid in de mode.  Wie: Vivienne Westwood met in Afrika gemaakte tassencollectie, Stella Mc Cartney, G-Star Raw, Button Massala, Iris van Herpen en nog veel meer. Wat: Nieuwe materialen en technieken, heel boeiend allemaal. En verder: In de oude melkfabriek op loopafstand van het centrum, nog meer exposities en activiteiten zoals etalages met mode, workshops en lezingen. Van 21 tot 24 juni de... Lees verder

Profiteer nog snel! 2 maanden gratis naailes...

           2 MAANDEN GRATIS ONLINE NAAILES!! Als je nu een abonnement afsluit óf als je abonnement op de videonaailessen eindigt en je wilt het verlengen, krijg je er 2 maanden naailes t.w.v. €12,- GRATIS bij!! In plaats van 12 maanden kun je 14 maanden gebruik maken van meer dan 165 videonaailessen. Dat is maar liefst 420 dagen!!  Dus tot september 2019 ben je verzekerd van alle hulp die je nodig hebt bij het maken... Lees verder

Boeken over historische kostuums...

Maak jij graag historische kostuums en wil je weten welke boeken op dit gebied interessant zijn?  Lees dan dit interessante artikel van Shari van der Waals-Atalla     https://www.modemuze.nl/blog/mijn-favoriete-boeken-voor-het-maken-van-historische-kostuums   Er worden 7 boeken besproken onder meer over onderkleding en corsetten. Beginnende in de 16 eeuw en eindigend in de jaren 50, met informatie over patronen en uitleg over de materialen. Daarnaast vind je... Lees verder

Welke kleuren gaan we deze herfst en winter veel zien?

Welke kleuren gaan we deze herfst en winter veel zien? Neem alvast een kijkje in de "kleurenkeuken" van Pantone herfst/winter 2018/2019:  https://youtu.be/ZHu-YGsPpIU  

Alle data van de Stoffenmarkten voor Najaar en Winter 2018...

Vanaf 18 augustus as. kun je weer terecht op heel veel locaties in Nederland, Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland om je stoffen en fournituren in te slaan voor komende herfst en winter. Je vindt er stoffen in de allernieuwste kleuren en dessins. Met de data van Stoffenbeurs.nl is de AGENDA compleet. Je hoeft alle verschillende lijsten met data en locaties niet meer apart te bekijken want alle stoffenmarkten staan hier weer bij elkaar op één lijst dus je ziet in... Lees verder

Versterken van een ingezette hoek

Mouwen met een ingezette hoek of spie maken is niet zo eenvoudig en het liefst doe je het niet omdat je niet weet hoe je het inzetten van zo'n hoek moet aanpakken.  De hoek of spie wordt erin gezet omdat je dan meer bewegingsvrijheid hebt. Omdat je nu heel veel aangeknipte mouwen ziet, kom je dit steeds meer tegen.  Je kunt deze techniek ook gebruiken als je een scherpe hoek maakt in bijv. een voorpand van een jurkje of jas. Het is een heel precies werkje maar als je de... Lees verder

Femmes Fatales; sterke vrouwen in de mode...

Dat naaistertje’, zo werd de befaamde Coco Chanel minachtend omschreven door haar tijdgenoot Paul Poiret. Hij viel haar aan op haar vrouw-zijn, maar feitelijk zag hij haar als grote concurrent. Tijden zijn veranderd. Nooit eerder stonden er zoveel vrouwelijke ontwerpers aan het hoofd van een modehuis als momenteel. Een perfect moment voor een tentoonstelling waarin sterke vrouwen in de mode centraal staan.  Femmes Fatales is de eerste tentoonstelling in de modegeschiedenis die... Lees verder

Mouwlengtes

Het seizoen is aan het verschuiven naar de periode dat de mouwlengtes wat langer worden. De korte mouwen verdwijnen in de kast of onder een vestje of jasje. Vervolgens rijst de vraag, lange mouwen of toch niet Soorten mouwlengtes: Zoveel soorten mouwen, dus ook zoveel soorten mouwlengtes. Zo gaan we van mouwloos naar kapmouwtje, gevolgd door de korte mouw, het mouwtje net boven de elleboog, naar de ¾ mouw die net over de elleboog valt, de 7/8 mouw die... Lees verder

WELKE KLEUREN GAAN WE IN VOORJAAR EN ZOMER 2019 VEEL ZIEN...

Heb jij dat ook? Nog lang niet door de winter heen maar toch stiekem uitkijken naar de lente en de zomer? En natuurlijk benieuwd welke kleuren we dan veel gaan zien. Neem dus alvast een kijkje in de "kleurenkeuken" van Pantone voor Voorjaar en Zomer 2019... Als de stoffenmarkten weer van start gaan vanaf maart volgend jaar weet je precies welke kleuren het worden in 2019. Bij het zien van deze modekleuren vraag je je misschien af of deze kleuren ook bij jou passen.  Voordat je begint... Lees verder

Diverse merken naai-, lock- en borduurmachines en hun mogelijkheden...

De website Sewingmastery.com laat in een uitgebreide filmserie de werking en mogelijkheden zien van diverse merken naai-, lock- en borduurmachines zoals Bernina, Bernette, Husqvarna, Pfaff, Brother en Singer... Per merk worden diverse series machines besproken en gedemonstreerd. Neem snel eens een kijkje: https://sewingmastery.com   

Een superhandige tip om smalle bandjes en lusjes te keren...

Een superhandige tip om smalle bandjes en lusjes te keren. Wat heb je daarvoor nodig: een rietje en een haaknaald! Bekijk de video en probeer het zelf ook eens uit... In onze videonaailessen vind je nog een aantal andere methoden om bandjes en lusjes te maken en te keren...     

Harmonicazak/Cargozak. Mini-videonaailes.

Harmonicazakken of Cargozakken zie je veel in werkkleding en sportieve broeken en shirts en hebben een stoere uitstraling. Het bijzondere aan deze zak is dat er een plooistuk in verwerkt is waardoor je er heel veel spulletjes in kwijt kunt. Het lijkt een hele klus om te maken maar met behulp van deze mini videonaailes en wat oefenen gaat het je echt lukken.      

De Harmonicazak of Cargozak. Mini-videonaailes

Harmonicazakken/cargozakkken zie je veel in werkkleding, sportieve broeken en shirts en hebben een stoere uitstraling.  Het bijzondere aan deze zak is dat er een plooistuk in verwerkt is waardoor je er heel veel spulletjes in kwijt kunt. Het lijkt een hele klus om te maken maar met behulp van deze mini videonaailes gaat het je echt lukken. De zak in deze minivideoles is rechthoekig en heeft een aangeknipt plooistuk. Het patroon van de zak moet je zorgvuldig tekenen zodat de plooien... Lees verder

De Minivideonaailes...

Je kent natuurlijk onze 172 uitgebreide videonaailessen die je stap-voor-stap en in woord en beeld alles laten zien over de meeste naaitechnieken. Toch worden er weleens vragen gesteld over hele specifieke technieken.  Omdat deze vragen van onze abonnees over bijzondere naaitechnieken vaak leuk en erg interessant zijn, is het zonde om het antwoord daarop niet te delen. De beste manier om dit snel te kunnen realiseren, is het antwoord in beeld te brengen in de vorm van een korte les: de... Lees verder

MOEDERDAGTIP...

Moederdag komt eraan! Waar kun je je moeder (of gewoon jezelf) ècht mee verrassen?Geef  een Mode Maken doe je zo cadeaubon! JE BESTELT DE CADEAUBON NÚ MET EEN AANTREKKELIJKE KORTING... Met deze cadeaubon geef je haar een abonnement op meer dan 175 online videonaailessen die met elkaar een complete naaicursus vormen.Daar maak je haar ècht blij mee! Ze heeft daarmee altijd al haar naailessen bij de hand, wanneer ze maar wil en waar ze ook is.De cadeaubonnen zijn... Lees verder

Museumtip: Mode en identiteit, vroeger Ć©n nu...

Mode en identiteit, vroeger én nu... Vanaf 18 april tot en met 8 september 2019 presenteert het Amsterdam Museum Fashion Statements, een tentoonstelling over mode en identiteit vroeger en nu. In de tentoonstelling zijn ruim 75 historische kostuums te zien die elk door hun drager werden gebruikt om zichzelf te uiten of een boodschap over te brengen. Zes hedendaagse ontwerpers kijken met een eigentijdse blik naar de 75 topstukken uit de kostuumcollectie van het Amsterdam Museum: welke... Lees verder

DAG VAN DE NAAIMACHINE...

13 juni is de Dag van de naaimachine! Dat vieren wij met een superaanbieding: ALLEEN VANDAAG ontvang je 40% KORTING OP HET JAARABONNEMENT. Je betaalt i.p.v. € 67,50 slechts € 40,- voor 170    videonaailessen. Wil je van deze aanbieding profiteren, kom dan vandaag in actie en sla je slag...           Hoe sluit je het abonnement af? Op de homepage (rechtsboven) klik je op Registeren. Log daarna in met je... Lees verder

Museumtip: Kleren maken de vrouw...

De tentoonstelling Kleren maken de vrouw in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen is een aansprekend en leerzaam overzicht van kleding van vroeger en nu. De nadruk van deze nieuwe tentoonstelling ligt niet alleen op de oude handwerk- en repareertechnieken en de schoonheid die deze opleveren, er is ook aandacht voor hedendaags design dat is gebaseerd op oude vormen en technieken. Leer wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding én ontdek hoe jij je... Lees verder

Museumtip: Gracia de Monaco; Princesse en Dior

De tentoonstelling van de Dior-garderode van Grace gaat niet over Grace Kelly de Hollywoodster maar over de noodlottige historie van het vorstenhuis van Monaco. Dát laat de collectie tot leven komen. Is de tentoonstelling daardoor minder interessant? Nee. Het is geen grootse tentoonstelling waar sommige musea erg goed in zijn, maar het is lekker véél, heel divers en opgesteld in het knalroze huis in Granville waar Dior is opgegroeid. Te zien t/m 17 november in het... Lees verder

Onze ZELFMAAKMODE AGENDA is helemaal COMPLEET...

Onze ZELFMAAKMODE AGENDA is nu helemaal compleet!! Nooit meer zoeken naar een stoffenmarkt in allerlei verschillende agenda's maar alles op één lijst. Je ziet in één oogopslag waar, wanneer, door wie en op welke uren de verschillende stoffenmarkten worden gehouden.

Split met lusjes. Mini-videonaailes.

Zie jij er ook vaak tegenop: een mouw- of halssplit met lusjes maken, terwijl het effect zó leuk is en veel echt uitstraling aan je kledingstuk geeft. Het gehannes om alle lusjes goed naast elkaar te krijgen en dan ook nog even groot, pffff....   Maar er is een makkelijk hulpmiddel: wondertape! Deze dubbelzijdige kleeftape fixeert alles wat moet worden vastgezet om iets aan- of in te naaien.   Bekijk in deze minivideonaailes hoe makkelijk dit werkt bij het verwerken... Lees verder

Het hoe en waarom van Staystitching...

Staystitching is het versterken en stabiliseren van stofranden van geknipte patroondelen. Je maakt dit stiksel net binnen de naadwaarde van geknipte patroondelen. Dit doe je om uitrekken en vervormen van je patroondelen te voorkomen tijdens het naaien. Het wordt vrijwel nooit vermeld in de werkbeschrijvingen van je patroon maar om een mooi resultaat te krijgen is het wel belangrijk.  De video geeft uitleg over het hoe en waarom van staystitching. Je ziet hoe stof is geweven en... Lees verder

Mode op de bon; een nieuw modebeeld in oorlogstijd...

Met creativiteit, hergebruik en improvisatie proberen de Nederlandse vrouwen er tijdens de bezetting mooi uit te blijven zien. Er ontstaat een nieuw modebeeld, te zien in de tentoonstelling Mode op de bon in Verzetsmuseum Amsterdam, samengesteld ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding. Direct na de Duitse bezetting in 1940 valt de import weg. Textiel gaat ‘op de bon’, maar ook met bonnen is er al snel vrijwel niets te koop. Tientallen jurken en andere... Lees verder

Split met lusjes. Mini-videonaailes.

We zien er vaak tegenop: een mouw- of halssplit met lusjes maken, terwijl het effect zó leuk is en veel echt uitstraling aan je kledingstuk geeft. Het gehannes om alle lusjes goed naast elkaar te krijgen en dan ook nog even groot, pffff....   Maar er is een makkelijk hulpmiddel: wondertape! Deze dubbelzijdige kleeftape fixeert alles wat moet worden vastgezet om iets aan- of in te naaien.   Bekijk in deze mini videonaailes hoe makkelijk dit werkt bij het verwerken van... Lees verder

MUSEUMTIP: THIERRY MUGLER COUTURISSIME...

Robotjurken, powerdresses en glittergewaden: de Kunsthal in Rotterdam is de komende maanden het domein van modekoning Thierry Mugler. De unieke tentoonstelling brengt meer dan 150 outfits samen uit de periode 1977/2014.  Veel creaties worden voor het eerst tentoongesteld. Ook zijn er veel nooit eerder getoonde accessoires en toneelkostuums, clips en video’s, archiefdocumenten en schetsen te zien.  Honderd werken van de grootste hedendaagse modefotografen, zoals... Lees verder

Maak je, naast je kleding, ook je gordijnen zelf?

Je hebt zelf gordijnen gemaakt en nu moeten er (zeil)ringen ingeslagen worden. Dat is een secuur werkje. Gaat het fout dan zijn je mooie gordijnen verknoeid en is al je moeite voor niets geweest.  Je kunt het dus beter door professionals laten doen. Zij hebben daar de apparatuur voor en je bent verzekerd van een mooi resultaat. Na een tijdje gestopt te zijn met deze service, is het vanaf december 2019 weer mogelijk om uw gordijnen op te sturen naar Zelfgordijnenmaken.nl. De... Lees verder

Handwerkbeurs Gent...

Voor de 3e keer komt de Handwerkbeurs naar Gent. De grootste beurs op het gebied van textiele hobby’s in België vindt plaats van 8 t/m 10 november 2019 in de Flanders Expo.   De kracht van de Handwerkbeurs is dat er uitsluitend textiele hobby’s te vinden zijn. Borduren, breien, haken, quilten, vilt, zelf-maak-mode, alles wat verder met textiel te maken heeft is hier te vinden.  Dit jaar is ontwerpster Maria Suarez te gast en er is een quilt- en... Lees verder

Watervalhals met aangeknipt voorhalsbeleg en aangestikt achterhalsbeleg. Mini-videonaailes.

Je kunt een watervalhals op 2 manieren maken: 1. Met een aangeknipt voorhalsbeleg en aangestikt achterhalsbeleg 2. Of met een aanknipt voorhalsbeleg en een afgewerkte halsrand met een bies. In deze mini videonaailes laten we zien hoe je de watervalhals maakt met het aangestikte achterhalsbeleg.

De Watervalhals

Je kunt een watervalhals op 2 manieren maken:  Met een aangeknipt voorhalsbeleg en aangestikt achterhalsbeleg of met een aanknipt voorhalsbeleg en een achterhalsrand afgewerkt met een bies. In deze minivideonaailes laten we zien hoe je de watervalhals maakt met het aangestikte achterhalsbeleg. Je vindt de les in het hoofdstuk Halsrand en armsgat. Als je op de homepage kijkt bij Nieuws en zoekt op Watervalhals vind je nog meer leuke informatie zoals het veranderen van een... Lees verder

Modetentoonstellingen in 2020

Het is bijna 2020 en dat betekent dat we in het nieuwe jaar uit kunnen kijken naar een aantal nieuwe modetentoonstellingen. Dus pak je agenda en noteer alvast welke je een bezoek waard vindt. Er zijn nog een aantal tentoonstellingen die al even lopen. Leuk voor een last minute bezoek aan het begin van het nieuwe jaar of voor een leuke trip rond de kerstdagen FashionUnited heeft alvast diverse modetentoonstellingen in het binnen- en buitenland op een rij... Lees verder

Alle stoffenmarkten op Ć©Ć©n lijst...

Het zelfmaakmodeseizoen lente/zomer 2020 gaat van start en vanaf 26 januari as. gaan de stoffenmarkten weer beginnen... Je kunt vanaf die datum op zoek naar de allermooiste stoffen, fournituren en accessoires in de nieuwste modekleren en de allerlaatste trends op de  stoffenmarkten in heel Nederland, Belgie, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland.   Je hoeft alle verschillende lijsten met data en locaties niet meer apart te bekijken want alle stoffenmarkten staan hier weer... Lees verder

Handwerkbeurs Zwolle 2020...

In februari 2020 vindt alweer de 17e editie van de Handwerkbeurs in Zwolle plaats. De Handwerkbeurs is de grootste beurs in Europa op het gebied van textiele hobby’s en vindt plaats in de IJsselhallen Zwolle! Op de Handwerkbeurs zijn uitsluitend textiele hobby’s te vinden: borduren, breien, haken, quilten, vilt en zelf-maak-mode. Je kunt voor alles wat met textiel te maken heeft op de beurs terecht. Naast ruim 200 standhouders zijn er dagelijks workshops en demonstraties en... Lees verder

De grote Diortentoonstelling...

Een van de grootste couturiers aller tijden, Christian Dior, werd 115 jaar geleden geboren in Granville. Zijn ‘New Look’ sloeg in als een bom in 1947. Na jaren op de bon geleefd te hebben als gevolg van de oorlog, vierde Dior de vrouwelijkheid met wespentailles en volle rokken. Vele succesvolle en invloedrijke collecties volgden tot aan zijn plotselinge dood in 1957. Na de fantastische tentoonstellingen in Parijs en Londen brengt het Kunstmuseum in Den Haag vanaf 26 september as.... Lees verder

Kortingsactie bij Nominette...

Ben jij dat druilerige weer ook zo beu? En verlang je ook zo naar de zon? Dan helpt het vast om een fleurig lentestofje te kopen en lekker achter je naaimachine te kruipen. Is je creatie klaar, naai er dan een mooi kledinglabel in. Want laten we eerlijk zijn: je kledingstuk is pas écht af met als "finishing touch" zo'n chic label met je eigen naam erop o.f een andere leuke tekst. Die kun je laten maken bij Nominette en je krijgt daarbij maar liefst 20% korting op je... Lees verder

Het Spaanse modetijdschrift PATRONES is sinds enige tijd digitaal te bekijken

Het Spaanse modetijdschrift PATRONES is sinds enige tijd digitaal te bekijken via hun gratis app die in de app-store te vinden is.  Alle patronen zijn te downloaden en te printen. Per tijdschrift is de prijs €4,99 maar je kunt ook een abonnement afsluiten. Om het uit te proberen zijn alle patronen uit nr. 406 gratis te downloaden en te printen. Meer weten: https://youtu.be/4eJ3ZaEllhs Wij hebben het geprobeerd en dat ging heel goed!! 

De naaitechnieken in week 3 van de Sewing Bee...

  De Great British Sewing Bee 3 ging deze week over de mode uit de jaren '70: flaired jeans of gewoon "broeken met wijde pijpen" en maxi-jurken die nu weer helemaal terug zijn in het modebeeld.  Het maken van de jeans was een pittige opdracht met veel details zoals het heupstuk, de voorsluiting, zakken en tailleband. Daar liepen de deelnemers vaak op vast en er werd streng op gejureerd door Esme en Patrick. Het was dus niet moeilijk om 2 videolessen te selecteren die je t/m13... Lees verder

DE NAAITECHNIEKEN IN WEEK 5 VAN DE SEWING BEE...

De opdrachten in week 5 van de Great British Sewing Bee stonden in het teken van hergebruiken, recyclen en minderen want de mode-industrie is nog steeds de grootste vervuiler. Restjes stof uit vorige afleveringen krijgen een nieuw leven in de eerste opdracht: maak een "Pussy Bow"blouse, een rechtvallend model met een strikkraag, wijde mouwen en een schouderpas. In de 2e opdracht wordt er gewerkt met tweedehands kleding. Daar zitten toch weer erg leuke ontwerpen bij. De 3e opdracht: Maak een... Lees verder

DE NAAITECHNIEKEN VAN WEEK 7 IN DE SEWING BEE STAAN ONLINE!

Halve finale!! Het wordt steeds spannender en de opdrachten steeds ingewikkelder. Eerste opdracht: een Indiase Dhotibroek. Die maken ze niet iedere dag dus een uitdaging! Welke naaitechnieken komen daarbij langs: een rolzoom onderaan de broekspijpen. Dat geeft weinig problemen, het stikken van de kruis- en binnenbeennaad met een Franse naden ook niet. Maar dan: eindeloos veel plooien (32) leggen in de taille. Daar lopen ze tegen de moeilijkheden op want welke kant liggen ze uit en hoe... Lees verder

DE NAAITECHNIEKEN VAN WEEK 8 IN DE SEWING BEE STAAN ONLINE!

                                                                                FINALE!! Nu kwam het er op aan en wat een spanning! De eerste opdracht: een waistcoat ofwel gilet. En niet iets simpels maar met zakjes met 1 paspel, een kraag die eindigt in de schoudernaad en het moest in z'n... Lees verder

TIP: MAAK ZELF EEN LEREN CEINTUUR ONTWORPEN DOOR IRIS VAN HERPEN...

  Omdat we wat vaker thuis zijn, wordt er veel meer geknutseld en gefreubeld. De Volkskant brengt daarom deze zomer een serie patronen van Nederlandse topontwerpers waaronder het ontwerp van de "zeer vergevorderde" knutselaar: Iris van Herpen. Iris heeft een prachtige leren riem ontworpen die jij zelf ook kunt maken. Aan de slag dus met behulp van deze werkbeschrijving.                

LAATSTE PAAR DAGEN: Nominette Herfstactie: 15% korting op kledinglabels

De temperatuur zakt zo langzamerhand  en we gaan het najaar tegemoet. Misschien klinkt het gek maar wij zijn er blij mee!  ’s Avonds de gordijnen dichttrekken, kaarsjes aan, gezelligheid in huis. En natuurlijk tijd om lekker in je naaihoek te kruipen en aan je herfstgarderobe te beginnen. En wat is er dan leuker om daar je eigen kledinglabel in te naaien? NOMINETTE biedt nu 15% korting op alle labels (dus niet op mondkapjes en concertbandjes) met actiecode... Lees verder

Dior tentoonstelling uitgesteld

Kunstmuseum Den Haag heeft de planning voor dit najaar aangepast. De tentoonstelling over Dior is verplaatst naar 2021, maar met Mode in Kleur kunnen modeliefhebbers alsnog hun hart ophalen. Dompel je onder in kleur en geniet van ontwerpen van nationale en internationale topontwerpers als Comme des Garçons, Chanel, Alaïa, Dries van Noten, Louis Vuitton, Walter van Beirendonck, Vivienne Westwood, Gianni Versace, Thierry Mugler, Jacques Heim, Fong Leng, Jan Taminiau,... Lees verder

Dubbel omgeslagen zoom met afgeronde hoeken. Mini-videonaailes.

Een dubbel omgeslagen zoom met afgeronde hoeken zie je vaak bij blouses en overhemden. In de richting van de zijnaden loopt de zoom enigszins rond. 

Stoffenmarktenagenda opnieuw bijgewerkt

De Stoffenmarktenagenda is opnieuw bijgewerkt!! Door alle Coronamaatregelen zijn de data van Stoffenmarkten nog steeds onzeker en kunnen er markten worden verplaatst of geannuleerd. Wij houden dit continue bij en hebben weer een aantal wijzigingen aan moeten brengen. In onze agenda zie je in één oogopslag waar, wanneer, door wie en op welke uren de verschillende stoffenmarkten worden gehouden. Niet meer zoeken in verschillende lijstjes maar gelijk de... Lees verder

Patronen en werkwijze voor het maken van 2 modellen mondkapjes...

Verplicht: het dragen van mondkapjes!! Dus op verzoek: Patronen en werkwijze voor het maken van mondkapjes... De patronen zijn te downloaden via onderstaande websites: https://www.facebook.com/lifediyno1/videos/296679488331755/?t=2 https://blog.bernina.com/nl/2020/03/een-basic-mondmasker/ https://www.libelle.nl/huis-tuin-feestje/zelf-mondmasker-maken/ https://blog.bernina.com/nl/2020/03/mondmasker-zelf-maken-ii-officieel-patroon/   Foto:... Lees verder

Blinde rits met meegestikte voering...

Een blinde ritssluiting inzetten en tegelijkertijd de voering meestikken. Hoe doe je dat? Dat lijkt een hele klus maar als de aanwijzingen in deze naailes volgt, is het een fluitje van een cent! Je stikt de rits eerst in zoals voorgedaan in de videonaailessen over de Blinde naadritssluiting (hoofdstuk Ritssluitingen). Daarna volg je de aanwijzingen in deze minivideonaailes. In deze les wordt de halslijn ook afgewerkt met voering. Als je een halsbeleg wilt, stik je dat eerst aan de voering. De... Lees verder

Blinde ritssluiting met meegestikte voering. Mini-videonaailes.

Een blinde ritssluiting inzetten en tegelijkertijd de voering meestikken.  Je stikt de rits eerst in zoals voorgedaan in de videonaailes over de Blinde naadritssluiting in het hoofdstuk Ritssluitingen.. Daarna volg je de aanwijzingen in deze minivideonaailes. In deze les wordt de halslijn afgewerkt met voering. Als je een halsbeleg wilt, stik je dat eerst aan de voering. De werkwijze blijft verder hetzelfde. 

Rok van een jurkje met taillenaad en blinde rits voeren. Mini-videonaailes.

Het rokdeel van een jurkje voeren. Het jurkje heeft een taillenaad en een blinde rits.   Je stikt de rits eerst in zoals voorgedaan in de videonaailes over de Blinde naadritssluiting in het hoofdstuk Ritssluitingen. Daarna volg je de aanwijzingen in deze minivideonaailes.  

Rok van een jurkje met taillenaad en blinde rits voeren

  Hoe voer je alleen de rok van een jurkje. Het jurkje heeft een taillenaad en er wordt een blinde rits ingezet. De voering moet met de rits worden meegestikt. Deze vraag werd door Marleen gesteld want ze kwam er niet goed uit. Wij zijn ervoor gaan zitten en hebben een voorbeeld voor haar gemaakt om te laten zien hoe je dit het best aan kunt pakken. Wij willen dit natuurlijk graag met iedereen delen en hebben er weer een minivideonaailes van gemaakt. Deze manier van voeren werkt... Lees verder

De blogs van Mode Maken doe je zo...

Sinds kort schrijven wij ook blogs over allerlei zelfmaakmode onderwerpen als: Naaitechnieken: hoe en waar leer je die en hoe krijg je ze onder de knie. Het berekenen van het stretchpercentage van rekbare stoffen. Het maken van een tule rokken en de oorsprong van tule. Het maken, tekenen en berekenen van een cirkelrok. Met deze blogs kunnen wij wat dieper ingaan op allerlei technieken en zelfmaakmode onderwerpen. Het  is een bescheiden beginnetje maar neem eens een kijkje...

OOK NOMINETTE HEEFT HET VOORJAAR IN HAAR BOL. LENTEACTIE: 15% KORTING OP KLEDINGLABELS...

Is je lentecreatie goed gelukt, dan is een mooi kledinglabel toch de kers op de taart! Ze zijn prachtig en in heel veel vrolijke kleuren te bestellen. Het weer wordt steeds lekkerder en dan wil je toch vrolijke kleurtjes dragen! Daarom biedt Nominette alle naaifanaten een leuke korting aan zodat de labels perfect matchen bij die frisse lentestofjes. Met kortingscode: MM321 ontvang je maar liefst 15% korting op je bestelling. Deze actie is geldig t/m 2 mei... Lees verder

WIST JIJ DIT OVER RITSSLUITINGEN?

Wist jij dat het eerste ontwerp van de ritssluiting was bedoeld om laarsjes en schoenen te sluiten? Rugklachten en lang voorover zitten om met een haak lusjes om knoopjes te leggen, is geen beste combi. Dat bracht een van de uiteindelijke uitvinders van de ritssluiting op het idee een makkelijke schoenensluiting maken.  Hoe ging het verder met de ontwikkeling van de rits? Dat en nog veel meer lees je in ons blog

Franse/Engelse naad eindigend boven een split...

De Franse naad of Engelse naad, die termen worden door elkaar gebruikt, is een hele mooie afwerking. Vooral bij doorschijnende stoffen waarbij je de naden kunt zien. Je kunt 'm maken in de breedte die je mooi vindt en bij de stof past. Bij dunne en doorschijnende stoffen kun je ze mooi smal maken en bij wat steviger stoffen iets breder. Knip iets meer naadtoeslag/naadwaarde. Die heb je nodig omdat je de eerst naad buiten de naadtoeslag moet stikken. Daarna stik je de naad nog een keer op de... Lees verder

Franse/Engelse naad eindigend boven een split.

Een Franse naad/Engelse naad maken die eindigt boven een split? Hoe doe je dat en hoe werk je 'm af? Bekijk het in deze videonaailes.

Tunnel in de taillenaad: Omgestikt: Mini-videonaailes.

Een tunneltje in de taille maken kan op verschillende manieren: omgestikt of opgestikt. 1. Omgestikt: Je stikt 'm aan de binnenkant in de taillenaad waarbij een van de naadtoeslagen gebruikt wordt als tunneltje. 2  Opgestikt: Je maakt eerst een bies en die stik je aan de goede kant van de stof op de taillenaad. In deze videonaailes zie je hoe je een omgestikt tunneltje maakt.

Tunnel in de taillenaad: Opgestikt. Mini-videonaailes

Een tunneltje in de taille maken kan op verschillende manieren: omgestikt of opgestikt. 1. Omgestikt: Je stikt 'm aan de binnenkant in de taillenaad waarbij een van de naadtoeslagen gebruikt wordt als tunneltje. 2  Opgestikt: Je maakt eerst een bies en die stik je aan de goede kant van de stof op de taillenaad. In deze videonaailes zie je hoe je een opgestikt tunneltje maakt.

Strikkraag. Mini-videonaailes

  Ook dit najaar en winter zie je ze weer veel: de strikkragen! Het staat altijd elegant en feestelijk maar je kunt het ook "zakelijk" dragen bijv. onder een colbert. De halslijn kan rond en aansluitend aan de hals zijn of iets afstaand of in een V-vorm.  De kraag bestaat in feite een lange rechte strook die je zo lang en breed kunt maken als je wilt, wordt meestal recht van draad geknipt en dan aan de halslijn gestikt. De vorm van de halslijn kun je ook zelf bepalen... Lees verder

Strikkraag, deel 2. Mini-videonaailes.

Voor het maken van een strikkraag wordt een lange en meestal recht van draad geknipte strook stof aan de halslijn gestikt. De strook kun je zo lang en breed maken als je wilt. De vorm van de halslijn kun je ook zelf bepalen want de werkwijze blijft hetzelfde. In deel 2 zie je hoe je de strook aan de halslijn stikt en afwerkt.

Strikkraag, deel 1. Mini-videonaailes.

Voor het maken van een strikkraag wordt een lange en meestal recht van draad geknipte strook stof aan de halslijn gestikt. De strook kun je zo lang en breed maken als je wilt. De vorm van de halslijn kun je ook zelf bepalen want de werkwijze blijft hetzelfde. In deel 1 zie hoe het beleg en de strook maakt.

RIMPELEN MET FLOSDRAAD OF DIK DOORSTIKGAREN...

Rimpelen is vaak een ding en ik zie er altijd een beetje tegenop. Al die draden die soms halverwege breken, vooral als je lange stukken moet rimpelen. Bij een dubbele rij stiksel is het ook altijd een kunst om ze regelmatig aan te trekken. Het wordt een stuk makkelijker door flosdraad of dik doorstikgaren te gebruiken. Zigzag over de draad heen, zet de draad vast door 'm om een speld te wikkelen en trek 'm daarna aan. Stik de rimpelstrook tot slot tussen de draden vast en verwijder de... Lees verder

Opgestikte tunnel in de taillenaad. Mini-videonaailes.

  Een vraag die regelmatig terugkomt: Hoe maak je een opgestikt tunneltje? Bij een opgestikte tunnel maak je eerst een bies en die stik je vast op de goede kant van de stof. In deze videoles laten wij zien hoe je dat het beste kunt doen.  Je vindt de les in het hoofdstuk NADEN Wil je de andere 180 videonaailessen ook kunnen bekijken?  Sluit dan een abonnement af. Hoe doe je dat?  Op de homepage (rechtsboven) klik je op Registeren Log daarna... Lees verder

HERFSTKORTING bij NOMINETTE: 15% OP LABELS & STICKERS

HERFSTKORTING bij NOMINETTE: 15% OP LABELS & STICKERS  Het naseizoen inspireert om je zelfgemaakte garderobe weer te updaten. Hippe stofjes, leuke patronen sporen jou vast aan om tot in de late uurtjes achter de naaimachine te zitten.  En hoe leuk is het om al die creaties te personaliseren met je eigen geweven label! Met kortingscode: MM1021 ontvang je 15% korting op je bestelling. Deze actie is geldig van 1 oktober 2021 t/m 15 november. Snel... Lees verder

Eerste modetentoonstelling voor blinden en slechtzienden in Escher in het Paleis in Den Haag

Vanaf 14 oktober tot en met 9 januari 2022 mogen bezoekers van Escher in het Paleis een aantal kunstwerken wél aanraken. Dat kan op 20 november en 18 december.  Bij de tentoonstelling Kijken met je handen van de Nederlands-Curaçaose modeontwerper Michelangelo Winklaar kunnen blinden en slechtzienden door te voelen ook zijn modecollectie ervaren.  De expositie wordt ter ere van The Hague Fashion Week gelanceerd. Winklaar raakte... Lees verder

HOE MEET JE DE TAILLEWIJDTE?

In theorie zit je taille op de smalste plek van je bovenlijf tussen je middenrif en je navel. Over het algemeen is dit 1-3 centimeter boven je navel. Maar geen lijf is hetzelfde. Ben je jong dan is het niet zo moeilijk om te bepalen waar je taille zit want die is duidelijk te zien en makkelijk te meten maar ben je wat ouder dan verandert je lichaam en lijkt het of je taille zomaar is verdwenen. Hoe en waar meet je dan? Lees in ons blog hoe je dat doet.

MUSEUMTIP 2022: ALPHONSE MUCHA.

Je kon er aan het eind van de negentiende eeuw niet omheen: weelderige illustraties van gestileerde, sierlijke vrouwen. Als een van de meest invloedrijke en gevierde kunstenaars in het fin-de-siècle Parijs, creëerde Alphonse Mucha (1860-1939) een onderscheidende stijl die synoniem staat voor de Art Nouveau. In samenwerking met de Mucha Foundation toont Kunstmuseum Den Haag dit voorjaar een ruime selectie van zijn werk. In de tentoonstelling is ook werk uit eigen collectie te... Lees verder

De eerste 59 stoffenmarkten voor Voorjaar 2022 vind je in de Agenda

De eerste 59 stoffenmarkten van Stoffenbeurs, Stoffenspektakel en Stoffencircus voor Voorjaar 2022 staan weer in onze agenda! Lekker makkelijk, alle markten weer op een lijst. Wij vullen die natuurlijk continu aan met nieuwe  en gewijzigde data. Je hoeft alle verschillende agenda's met data en locaties niet meer apart te bekijken want alle stoffenmarkten staan hier weer bij elkaar op één lijst dus je ziet in één keer wanneer je waar moet... Lees verder

Welke kleuren gaan we dit voorjaar veel zien?

Voordat je je stoffen in gaat slaan op de komende stoffenmarkten is het wel handig om te weten welke kleuren we dit voorjaar veel gaan zien. De kleuren van 2022 hebben wel wat weg van de modekleuren van vorig jaar: fris, opvallend en vooral heel vrolijk met als resultaat een geweldige mix van kleuren. Van opvallend oranje tot fifty shades of blauw.  Bij het zien van deze modekleuren vraag je je misschien af of deze kleuren ook bij jou passen.  Voordat je begint met het... Lees verder

Sweatshirt met deelbare rits doorlopend in het boord. Mini-videonaailes

Hoe zet je een deelbare rits in een sweatshirt met boord waarbij de rits doorloopt in het boord. Een vaak gestelde vraag! Het antwoord is te zien in deze videonaailes. Moet de rits ook doorlopen in een kraag of col dan werkt het op dezelfde manier.

OOK NOMINETTE HEEFT HET VOORJAAR IN HAAR BOL. LENTEACTIE: 10% KORTING OP KLEDINGLABELS...

  Het weer wordt steeds lekkerder, daar krijg je de lente van in je bol! Dan wil je ook weer vrolijke creaties dragen die je zelf hebt genaaid. Is je lentecreatie goed gelukt, dan is een mooi kledinglabel toch de kers op de taart! Ze zijn prachtig en in heel veel vrolijke kleuren te bestellen. En een label van Nominette maakt die zelfgemaakte kleding dan helemaal af. Maak een keuze uit de vele mogelijkheden en kleuren zodat de labels perfect matchen bij al je nieuwe lente -en... Lees verder

Sweatshirt met deelbare rits doorlopend in het boord. Mini-videonaailes

Hoe zet je een deelbare rits in een sweatshirt met boord waarbij de rits doorloopt in het boord. Een vaak gestelde vraag! Het antwoord is te zien in deze mini-videonaailes waarin wij doen stap-voor-stap voordoen hoe je dit aanpakt.  Moet de rits ook doorlopen in een kraag of col of capuchon dan werkt het op dezelfde manier. Je vindt deze nieuwe naailes in het hoofdstuk Beleggen en sluitingen. Wil je alle andere 180 uitgebreide en minilessen ook kunnen bekijken doe dan mee en... Lees verder

Vaderdagidee...

  Nog 2 weken en het is vaderdag! Erg leuk om zelf een stropdas te maken en cadeau te geven. Het lijkt moeilijk maar het is eigenlijk heel simpel en je scoort ermee... Dassen worden steeds minder gedragen maar met vaderdag doet íe 'm vast wel om! Je kunt voor de klassieke das gaan maar ook kiezen voor een “themadas”  Wil je een klassieke stropdas maken, dan kun je kiezen voor een mooie zijden, katoenen of dunne wollen (boven)stof en een mooi contrasterende... Lees verder

Museumtip: Sneakers Unboxed...

De sneaker is in korte tijd het meest populaire designobject ter wereld geworden. De tentoonstelling Sneakers Unboxed nodigt je uit om een kijkje achter de schermen te nemen bij de schoen die voor technologische doorbraken heeft gezorgd, nieuwe jeugdculturen heeft geïnspireerd en de modewereld op z’n kop heeft gezet. De sneaker wordt dagelijks gekocht en gedragen door miljoenen mensen wereldwijd; in 2021 alleen al werd meer dan 1.1... Lees verder

Welke kleuren gaan we veel zien in Najaar en Winter 2022/23?

Heb jij dat ook? Nog lang niet door lente en zomer heen maar toch benieuwd naar de kleuren voor de komende herfst en winter? Kleurenautoriteit Pantone heeft voor de New York Fashion Week haar Fashion Colour Trend Report voor herfst/winter 2022/23 uitgebracht. Daarin vinden we tien opvallende kleuren voor dit seizoen en vijf zachtere kernkleuren.  De accentkleuren zijn Strawberry Cream, een helder roze, en Meadow Violet, een lichte paarse tint, Molten Lava en Dragon Fire, beide... Lees verder

Zichtbare ritssluiting met niet zichtbaar stiksel. Mini-videonaailes

Een decoratieve rits zichtbaar inzetten waarbij je het stiksel naast de tandjes van de rits niet ziet op de goede kant van de stof en je aan het einde van de rits een mooi hoekje krijgt.  Het antwoord is te zien in deze mini-videonaailes waarin wij doen stap-voor-stap voordoen hoe je het moet doen.  Je vindt deze nieuwe naailes in het hoofdstuk Ritssluitingen Wil je alle andere 185 uitgebreide en minilessen ook kunnen bekijken doe dan mee en meld je aan voor een... Lees verder

Zichtbare ritssluiting met niet zichtbaar stiksel. Mini-videonaailes

Een decoratieve rits zichtbaar inzetten waarbij je het stiksel naast de tandjes van de rits niet ziet op de goede kant van de stof en je aan het einde van de rits een mooi hoekje krijgt. 

STOFFENMARKTENAGENDA HERFST/WINTER 2023

  Vanaf 20 augustus kan het weer! We kunnen op de stoffenmarkten van Stoffenbeurs, Stoffenspektakel en Stoffencircus in heel Nederland, België, Luxemburg en in diverse plaatsen in Duitsland op zoek naar leuke stoffen, fournituren en accessoires in de nieuwste modekleuren en de allerlaatste trends.  Je hoeft de verschillende lijsten met data en locaties niet meer apart te bekijken want alle stoffenmarkten staan hier bij elkaar op een lijst. Je ziet dus in... Lees verder

Museumtip: Gianni Versace Retrospective...

In een kleurrijke, gewaagde en emotionele tentoonstelling neemt de excentrieke Italiaanse modeontwerper je mee in de wereld van extravagante kleding en uitbundige catwalkshows waarin mode, pop en design op spectaculaire wijze samenkomen. Gianni Versace werd 25 jaar geleden van het leven beroofd, maar zijn vooruitstrevende filosofie is nog steeds herkenbaar in het modebeeld van nu.  In Gianni Versace Retrospective laten heren- en damesoutfits, accessoires, stoffen,... Lees verder

Nominette winterkorting!

De temperatuur is onder nul gezakt en we zitten midden in de winter. 's Avonds de gordijnen dichttrekken, kaarsjes aan, gezelligheid in huis. Maak tijd om lekker in je naaihoek te kruipen en aan je wintergarderobe te werken. Wat is er dan leuker om daar je eigen kledinglabel in te naaien? En die werk je natuurlijk af met een eigen labeltje! Je bestelt jouw labels in een paar minuten met de designtool op de website van NOMINETTE en met de code MMDJZ10 krijg je nu 10% korting. De... Lees verder

Bustenaad/Zijcoupenaad toevoegen aan een recht patroon.Mini videonaailes

  Een blouse of jurkje valt vaak mooier als er een bustenaad in verwerkt is. Je hebt minder kans op het opentrekken van een middenvoor sluiting waardoor het lijkt alsof de maat te klein is en je altijd op moet letten dat je geen inkijk hebt.  Ook helt het voorpand minder over naar achteren en voorkom je een lelijke straling die van de zijnaad naar het bustepunt loopt. Vooral als je wat zwaarder bent valt je kleding veel mooier met zo'n coupenaad.  Hoe teken je een... Lees verder

Pasvorm Borstomvang: Bustenaad/Zijcoupenaad toevoegen aan een recht patroon.

Een blouse of jurkje valt vaak mooier als er een bustenaad in verwerkt is. Je hebt minder kans op het opentrekken van een middenvoor sluiting waardoor het lijkt alsof de maat te klein is en je altijd op moet letten dat je geen inkijk hebt. 

WERKEN MET GERUITE STOFFEN: Hoe laat je de ruit van de mouw gelijk lopen met de ruit in voor-en achterpand....

  Zo'n prachtige ruitstof kun je toch bijna niet laten liggen als je 'm ziet. Perfect voor het maken van een mooi jasje. Maar werken met een ruitstof vraagt wel iets. De ruitstof kan soms een vrij druk geheel zijn door de combinatie van kleuren of de grootte van de ruit. Daarom is het belangrijk om een zekere "rust" aan te brengen bij de verwerking ervan. Die creëer je door de ruit te matchen ofwel het mooi door laten lopen van de ruit.  Vooral het door laten lopen... Lees verder

MUSEUMTIP: CONTINUE THIS THREAD. DE KRACHT VAN AMBACHTELIJK HANDWERK...

Zijn borduren, breien en haken technieken van vroeger? Nee! Dit ambachtelijk handwerk vindt de weg terug naar de catwalk, het straatbeeld en op social media. Het verbindt, geeft kracht en helpt bij het uiten van emoties. In Continue This Thread verkennen de Amsterdamse modeontwerpers Karim Adduchi en Karin van Zalinge als gastcuratoren de kracht van handwerk.   Karim Adduchi (1988) boekt de laatste jaren succes door de manier waarop hij ambachtelijke technieken vanuit zijn... Lees verder

Museumtip: A personal view on high fashion & street style. photographs from the Nicola Erni collection 1930 to now

Mode die de straat niet haalt, is geen mode: het zijn de beroemde woorden van de iconische Franse ontwerpster Coco Chanel. En ze had gelijk: de tentoonstelling De tentoonstelling A Personal View on High Fashion & Street Style. Photographs from the Nicola Erni Collection. 1930s to Now laat zien hoe haute couture en straatmode al decennialang verbonden zijn. De wereldberoemde modefoto's tonen niet alleen de ontwikkeling van stijl en smaak, ze weerspiegelen óók een... Lees verder

Museumtip: Royals & Rebels. British fashion

Britten hebben hun stempel stevig weten te drukken op de modegeschiedenis. En denk daarbij zeker niet alleen aan keurige, conservatieve maatkleding. In Engeland hadden ook de rebellen van Swinging London, punks en skinheads invloed op het modebeeld. Net als de Britse royals zelf, en dan vooral de zo geliefde Lady Diana. Behalve mode-icoon was zij ook een rebel die mode aangreep om een statement te maken.  Ook andere factoren hebben de fascinatie voor de rijke kledingtraditie van... Lees verder

Wat is de zelfkant van stof en hoe herken je het...

Wat is de zelfkant en hoe herken je het? Tijdens het weven van een stof wordt een draad, de ‘inslag’ door een aantal verticaal gespannen draden, de schering, gevoerd. Dit gebeurt met een spoel, die heen en weer schiet. Aan de zijkanten van het weefsel maakt de inslagdraad een lusje, waardoor een weefrand ontstaat. Deze twee buitenste lengtezijdes van dit weefsel zijn wat dikker en strakker doordat de spoel hier van richting verandert. Dit noemen we de zelfkant. Elke zelfkant is... Lees verder

ONS NIEUWSTE BLOG! MOUWEN: STIJLVOL EN TIJDLOOS ACCENT

  Mode en kleding zijn altijd aan verandering onderhevig, maar één stijlvol en tijdloos accent dat altijd in de mode zal blijven is een mouw. Deze fantastische “armbedekkers” zijn er in verschillende soorten en ze kunnen een outfit maken of breken. Mouwen kunnen accentueren en "verdoezelen" Laten we eens de wondere wereld van mouwen duiken van het inzetten van mouwen tot de verschillende soorten. Welke soorten mouwen komen we... Lees verder

Museumtip: Op z'n zondags

  Zondag is ook nu nog een bijzondere dag maar kerkgang en familiebezoek zijn geen verplicht onderdeel meer. Voor de meeste mensen is het een vrije dag, een dag om je niet druk te maken en lekker een beetje uit te rusten. Misschien wat kleine klusjes doen of dingen waar je door de week niet aan bent toegekomen. En een bezoekje aan familie of vrienden als je daar zin in hebt. Ook op kledinggebied gelden andere normen. Wie kent nog “zondagse kleren”? Tot ver... Lees verder

Modetentoonstellingen 2024...

    MODETENTOONSTELLINGEN 2024. Het jaar 2024 wordt een jaar vol (internationale) modetentoonstellingen. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet...   Musée des Arts Décoratifs: Iris van Herpen. Sculpting the senses t/m 28 april in Parijs en vanaf september tot voorjaar 2025 in de Kunsthal  Rotterdam  Mode & Kantmuseum Brussel: Diane von Furstenberg. Women before fashion t/m 7 jan. 2024  Kunstmuseum Den Haag: Royal & Rebels... Lees verder

Agenda stoffenmarkten 2024

Van 11 februari t/m 7 juli as. kun je weer terecht op de stoffenmarkten van Stoffenbeurs, Stoffenspektakel en Stoffencircus door heel Nederland, Belgie, Luxemburg en Duitsland.  Daar vind je de allerlaatste trends op het gebied van stoffen en fournituren. Wij hebben alle data verwerkt in één agenda zodat je in een oogopslag kunt zien wanneer je waar moet zijn...  Mochten er wijzigingen zijn dan houden wij je daar uiteraard van op de hoogte. Kijk voor... Lees verder

MUSEUMTIP: DIOR- A NEW LOOK...

Vanaf 21 september as. presenteert Kunstmuseum Den Haag een tentoonstelling over Christian Dior, oprichter van een van ‘s werelds grootste mode- en couturehuizen, en zijn unieke nalatenschap. De modetentoonstelling – met als titel DIOR – A New Look – is geïnitieerd en bedacht door het Kunstmuseum en was niet eerder op andere locaties te zien. De focus ligt op de ontwerpen van Christian Dior en de tentoonstelling verkent het unieke DNA van het huis,... Lees verder

Ons nieuwe blog: Welke zoom voor welk kledingstuk...

Een naaiproject afwerken eindigt vaak met de laatste steek van de zoom. Er zijn vele zoomtechnieken die je, om te beginnen, kunt indelen in handgemaakte zomen en machinaal gemaakte zomen. Welke zoom? Voor welke zoom je kiest hangt af van de stofsoort, de vorm van de zoom en het kledingstuk bijv. een sluik vallend jurkje, een strakke broek, een overhemd of een jasje...   De meeste zomen kun je zowel machinaal als met de hand maken zoals een rolzoom, een ronde zoom en een rechte niet... Lees verder

Handleiding van je naaimachine kwijt?

Niets vervelender als je de handleiding van je naaimachine nergens meer kunt vinden. Er is voor nieuwere types machines vaak heel veel te vinden op You Tube of op de site van het merk maar bij oudere naaimachines gaat die vlieger niet altijd op. Op de site van Handleidingkwijt.com vind je in de rubriek Hobby en Vrije tijd alle merken naaimachines waarvoor  handleidingen beschikbaar zijn. Klik op jouw merk voor een lijst met alle modellen. Bekijk ook de veelgestelde vragen onderaan de... Lees verder

Home

Voor wie? Heb jij altijd al gedroomd van een zelfontworpen en zelfgemaakte garderobe? Die droom kan nu werkelijkheid worden! Met de online naailessen van Mode Maken doe je zo kan jij...

Adverteren

Adverteren

Video's

Video's

Adverteren

Adverteren

Help

Help

Algemene voorwaarden

Mode Maken doe je zo is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Haaglanden onder nummer 27295018 en is gevestigd te Rijswijk ZH. Artikel 1 - Toepasselijkheid Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten die u met ons afsluit, ook...

Algemene voorwaarden

Mode Maken doe je zo is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel Haaglanden onder nummer 27295018 en is gevestigd te Rijswijk ZH. Artikel 1 - Toepasselijkheid Deze voorwaarden zijn van toepassing op alle overeenkomsten die u met ons afsluit, ook...

Wat zijn videotips?

Videotips zijn videonaailessen waarin vrijwel alle naaitechnieken tot in detail worden uitgelegd.  Alle onderwerpen bestaan uit een duidelijke video-instructie. Elk onderdeel wordt stap-voor-stap toegelicht en tegelijkertijd getoond. Er...

Voor wie?

Kleding, wie houdt er nou niet van? Urenlang kunnen we door de winkelstraten slenteren op zoek naar hét perfecte item. Vaak hebben we van tevoren al exact in gedachten waar de jacht naar uitgaat. Nieuwe baan? Nette blouse. Feestje? Mooie jurk...

Wat kost het?

- Een abonnement op de complete naaicursus kost € 65,- per jaar. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot meer dan 160 videotips en de informatie in de rubrieken "Wist je dat” en "Algemene informatie". - Na een jaar kun je het...

Zelfmaakmodeboeken

Leren naaien en zelf kleding maken wordt steeds meer opgepakt. Het is ook leuk om je eigen kleding of die van je kinderen en kleinkinderen te maken. Naast onze videofilms is er een aantal boeken uitgegeven over kindermode, damesmode of grote...

Home

Home

Home

Home

Hoe werkt het?

Ga jij je inschrijven? Leuk! We zijn nu al benieuwd naar je creaties. Inschrijven is heel eenvoudig. Net als de video’s loodsen we je hier ook even stapsgewijs doorheen!   STAP 1: Je registreert je en daarmee maak je een gratis...

Adverteren

Waarom? ModeMakendoejezo.nl is een unieke website op het gebied van zelfmaakmode. Door het aanbod van meer dan videonaailessen waarin vrijwel alle naaitechnieken van A tot Z, stap-voor-stap en in woord en...

Wat kost het?

- Een abonnement op de complete online naaicursus kost €  per jaar. - Je krijgt dan onbeperkt toegang tot meer dan videofilms en alle informatie in de rubrieken "Wist...

Home

Home dddsdsff

FAQ

Boeken

  Leren naaien en zelf kleding maken wordt steeds meer opgepakt. Het is ook leuk om je eigen kleding of die van je kinderen en kleinkinderen te maken. Naast onze videofilms is er een aantal boeken uitgegeven over kindermode, damesmode of grote...

Contact

Heb je vragen of kom je ergens niet uit, neem dan contact op via het Contactformulier of bel ons: 0031708878078 of 06-39643180

Aan de slag met de naaimachine

De complete stap-voor-stapcursus voor beginners. Gemakkelijk en snel de belangrijkste technieken van het leren omgaan met de naaimachine onder de knie krijgen. Leren van de belangrijkste technieken en zelf de leukste creaties maken! Daarom...

Burda handboek knippen en naaien

Leren naaien in de praktijk. Zelf kleding maken is niet moeilijk! Aan de hand van dit boek leert u in korte tijd hoe u een basisgarderobe, bestaande uit een bloes, een broek, een rok en een jasje, maakt. Op het bijhorende patroonblad staan...

Het Handboek voor zelf maken

Het Handboek voor Zelfmaken. Voor iedereen die met stoffen werkt. Of je nu kleding maakt of andere accessoires. Een overzichtelijk naslagwerk.  Het Handboek voor Zelfmaken is een luxe nieuwe uitvoering, voorzien van een extra hoofdstuk...

Droomjurken + Envelop met patronen

Dit vintage patronenboek bevat tien eenvoudige naaipatronen op ware grootte van beroemde jurken gedragen door beroemde sterren uit de 20e eeuw van 1930 tot 1980. Allemaal jurken om bij weg te zwijmelen. De diva's zijn: Bette Davis (glamour...

Moulage; kunst en vakmanschap in modevorming

Moulage is een van oudsher veelgebruikte techniek om te komen tot couturekleding en wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt als ontwerpmethode. Het is een driedimensionale modeontwerp- en uitvoeringstechniek waarbij de stof op een model...

Mode-atelier vol.1 Patronen tekenen: de basis

In dit boek vind je alles wat je moet weten om het perfecte patroon te leren tekenen en je eigen kleding te ontwerpen. Je zult geen kant-en-klare patronen aantreffen om te kopiëren en uit te knippen, maar wel gedetailleerde aanwijzingen...

Mode-atelier vol.1 Patronen tekenen: de basis x

In dit boek vind je alles wat je moet weten om het perfecte patroon te leren tekenen en je eigen kleding te ontwerpen. Je zult geen kant-en-klare patronen aantreffen om te kopiëren en uit te knippen, maar wel gedetailleerde aanwijzingen...

Mode-atelier vol.2 Patronen tekenen: aanpassingen

Heb je de basis van het patroontekenen onder de knie en wil je leren hoe je creatief kunt omgaan met basispatronen, bijvoorbeeld om ze aan te passen aan een bepaalde lichaamsvorm of om ze een eigen karakter te geven? Dan is dit boek precies...

Drape Drape (met patronen)

In dit inspirerende engelstalige boek over de techniek van draperen staan 17 ontwerpen van voornamelijk tuniekjes en jurkjes, een paar bloesjes en topjes en twee harem-stijl broeken. Ieder ontwerp is voorzien van duidelijke tekeningen en laat...

Drape Drape 2

In dit tweede deel van de serie Drape Drape over de techniek van draperen staan 14 ontwerpen van topjes, jurken, rokken, vestjes en jasjes. Ieder ontwerp is voorzien van duidelijke tekeningen en laat stap voor stap zien hoe je te werk moet...

Drape Drape 3

In dit derde deel van de serie Drape Drape over de techniek van draperen staan 15 ontwerpen van jurken, rokken, tunieks en bloesjes. Ieder ontwerp is voorzien van duidelijke tekeningen en laat stap voor stap zien hoe je te werk moet gaan....

Couture Sewing Techniques

Alle kneepjes van het vak die je nodig hebt bij het maken van couturekleding. Deze vernieuwde Engelstalige uitgave, samengesteld door Claire Shaeffer, geeft gedetailleerde informatie (foto's en tekeningen) over pasvorm, hoekafwerking,...

Couture Sewing: Tailoring Techniques (+DVD)

Deze uitgave van Claire Shaeffer bevat samen met de bijbehorende DVD veel informatie op het gebied van pasvorm. Veel technieken en specifieke details worden in dit boek behandeld.De DVD geeft een uitgebreide workshop waarin de door Chanel, Dior...

Pattern Magic 1

  Op zoek naar inspiratie voor het ontwerpen van bijzondere kleding met prachtige, kunstig uitgevoerde details? Dan is het boek Pattern Magic 1 van Tomoko Nakamichi, voormalig professor aan de Tokyo's Bunka Fashion College, een onmisbare...

Pattern Magic 2

    Op zoek naar inspiratie voor het ontwerpen van bijzondere kleding met prachtige, kunstig uitgevoerde details? Dan is het boek Pattern Magic 2 van Tomoko Nakamichi, voormalig professor aan de Tokyo's Bunka Fashion College, ook...

Pattern Magic 3: Stetch fabrics

Het derde deel laat zien hoe stretchstoffen en jerseystoffen worden verwerkt. Stoffen die in de lengte of diagonaal rekken bieden talloze mogelijkheden.   Alle ontwerpen zijn voorzien van patronen en duidelijke illustraties. Het is een...

Mode op maat

  Hoe vaak gebeurt het niet dat als je een jurkje past, of een broek, of een rok, dat de pasvorm net niet goed is. Dat overkomt veel vrouwen, want geen enkel figuur is gelijk. Toch stellen we ons vaak tevreden met...

The Couture Cardigan Jacket; sewing secrets from a Chanel collector (+DVD)

In dit Engelstalige boek van Claire Shaeffer komen alle details en technieken aan de orde die belangrijk zijn bij het maken van het beroemde Chanel jasje: ontwerp en materiaal, pasvorm, knoopsgaten, mouwen- en mouwinzet, hoekafwerking, zakken en...

Meer...

     

Links

  Patronen     Naaipatronen.nl Online naaipatronenwinkel met keuze uit 6500 naaipatronen van meer dan 50 merken   Stoffen     Stoffenspectrum Italiaanse exclusieve modestoffen...

Colofon

Algemene vragen: 070-8878078 06-39643180     Mode Maken doe je zo Pr. Beatrixlaan 667, 2284 BA Rijswijk Klik hier voor ons contactformulier           Kvk...

Schattige kinderkleren naaien

Wat een leuk boekje is dit, er staat leuke kleding in met een duidelijke omschrijving. Verder erg handig dat de basistechnieken uitgelegd worden. Maakt het allemaal weer makkelijker. Pluspunten: Inspirerend, Heldere uitleg.  Bestel...

Zelfmaakmode agenda$

In deze agenda vind je evenementen op het gebied van zelfmaakmode en hobbybeurzen. Ook belangrijke tentoonstellingen op het gebied van mode zijn er in opgenomen.  Maak onze agenda compleet en stuur je eigen data in! Kijk...

Zelfmaakmode agenda?

In deze agenda vind je evenementen op het gebied van zelfmaakmode en hobbybeurzen. Ook belangrijke tentoonstellingen op het gebied van mode zijn er in opgenomen.  Maak onze agenda compleet en stuur je eigen data in! Kijk...

Agenda

                                                          Agenda Voorjaar Zomer 2024    ...

Great British Sewing Bee. Gratis videonaailes...

Naaitechnieken van deze week in The Great British Sewing Bee: .....     Alle naaitechnieken die te zien zijn in "The Great British Sewing Bee" vind je, samen met nog 165 andere technieken, terug in het ONLINE LESPROGRAMMA VAN MODE...

Great British Sewing Bee bij Mode Maken doe je zo

In de 6e week van de Sewing Bee met als thema "Stretch" bestond de derde opdracht uit het maken van een yoga outfit. Joyce moest een raglanmouw in het shirt zetten. Wist je dat je raglanmouwen op twee manieren aan een voor- en...

Great British Sewing Bee bij Mode Maken doe je zo

Helaas al weer de laatste Sewing Bee van dit jaar met Charlotte als winnares in een erg spannende finale! Een van de opdrachten was het maken van een overhemd. Daar zaten veel details aan die er echt perfect uit moesten zien. Er...

test

Ik wil een blinde naadritssluiting in een jurkje zetten en het jurkje tegelijkertijd voeren. Bij gekochte jurken ziet de halslijn bij de rits er dan altijd zo mooi uit en daar komt geen "handwerk" aan te pas. Hoe doe ik dat? Deze vraag werd ons...

Bernina

  Gefeliciteerd met de aanschaf van je nieuwe bernette naaimachine. Daar zul je de komende jaren heel veel plezier van hebben. Om het nóg leuker te maken heb je er een gratis jaarabonnement op de videonaailessen van Mode Maken doe je...

Naailes

Voor wie? Voor beginners en (ver)gevorderden. Voor diegenen die hun kennis willen opfrissen en bijhouden. Voor naailes wanneer en waar je maar wilt...gewoon online! Hoe werkt het? Je registreert je en daarmee maak je een...