Hoe verander je een gladde halslijn in een geplooide halslijn...

Je ziet het nu vaak in bloesjes en jurkjes: een halslijn met een aantal plooien verdeeld over de ronding ervan.
Hoe verander je een patroon met een gladde halslijn in een patroon met een geplooide halslijn.
Dat doe je als volgt:
 
Tekening A.
Geef eerst de gewenste ronding van de halslijn aan. Teken dan het halsbeleg en neem dat over op een ander stuk papier en knip het uit.Trek dan een rechte lijn op een stuk patroonpapier of leg middenvoor van je patroon op de rand van het papier.
Speld het patroon alleen bij de zoomlijn vast (1) en draai het dan bij de halslijn bijvoorbeeld 7 cm van de rand van het papier af (2). Die 7 cm. is geen vaste maat dus je mag het aantal centimeters zelf bepalen. De plaats van de plooien mag je ook zelf bepalen. 
Nu ontstaat er een nieuwe middenvoorlijn (3)
 
Tekening B.
Dan geef je de plaats van de plooien aan. Op deze tekening  is een verdeling gemaakt waarbij er steeds 3,5 centimeter tussen de plooien zit en er een plooi middenvoor ontstaat.
Je mag natuurlijk ook op een andere manier verdelen.
 
Tekening C.
Knip het nieuwe patroon uit. Je ziet nu dat de zoomlijn schuin loopt. Als de plooien in de hals zijn aangebracht kun je het halsbeleg er aanzetten. De geplooide hals heeft dus een glad halsbeleg. (Alles over het aanzetten van het halsbeleg zie je in de videotip Halsbeleg ronde hals en V-hals) Ook loopt de zoomlijn weer recht. 
Er zijn dus geen vaste maten waar je je aan moet houden voor de diepte en het aantal plooien. 
Experimenteer er lekker op los, maar maak voor de zekerheid wel een proefmodel.