Hoe behandel en verwerk je fluweel...

Dit herfst- en winterseizoen zie je erg veel fluweel. Het heeft een prachtige en sjieke uitstraling en je steelt de show ermee. 

Maar hoe behandel en verwerk je fluweel eigenlijk:

Fluweel/velvet/velours is een matglanzende stof met korte pool. Bij het knippen moet je rekening houden met de vleug. Om een diepe kleur te krijgen wordt de stof met de vleug naar boven geknipt, met de vleug naar beneden ontstaat een matter effect en de kleur lijkt daardoor lichter..

Gebruik voor het machinaal naaien fluweel gemerceriseerd katoen nr. 60, 50, naaizijde of synthetisch garen. De naald moet fijn zijn: normaal nr. 11 of 14; de aanbevolen steeklengte is 10 -12 steken per 2 cm. Fluweel kan maar eenmaal worden gestikt; uitgehaalde steken laten gaatjes achter. Stik in de richting waarin de vleug is geknipt.

Zomen vragen speciale zorg, omdat fluweel gauw beschadigd wordt. Gebruik voor het afwerken van zomen en de rafelkant van naden nylon tuleband. Voor een soepelvallende zoomlijn wordt de zoom tegengevoerd.

Om pletten te voorkomen moet fluweel aan de verkeerde kant luchtig worden geperst, bij voorkeur op een plank met kaardbeslag (mat met een oppervlak van metalen draadpuntjes). Gebruik een perslap en een lage strijkijzerstand.

Bron: voorbeginners.net