Museumtip: Art Deco Paris. Paul Poiret als grote vernieuwer van de mode aan het begin van de 20ste eeuw.

Paul Poiret was een van de grote vernieuwers van de mode aan het begin van de 20ste eeuw.

Hij bevrijdde vrouwen van het korset, ontwierp opvallende kimono-vormige mantels en hij was een meester in het draperen. Zijn invloed reikte veel verder dan de modewereld alleen. Hij was een van de eerste moderne couturiers die streefde naar een ‘totaalkunstwerk’. 

Poiret creëerde een eigen stijl die van grote invloed zou zijn op de westerse kunstwereld. Poiret kan dan ook met recht de vader van de art deco worden genoemd.

Spectaculaire objecten

Rode draad in de tentoonstelling vormen de ontwerpen van Poiret. Maar naast mode is er ook toegepaste kunst, schilderkunst, beeldhouwwerken, juwelen, prenten, fotografie en film te zien. Een aantal spectaculaire objecten is afkomstig van internationale collecties, zoals die van The Metropolitan Museum of Art (New York), het Victoria & Albert Museum (Londen), Musée d’Orsay (Parijs) en Centre Pompidou (Parijs).

Cartier Collection
Als onderdeel van de tentoonstelling zijn er ook 35 topstukken uit de Cartier Collection te bewonderen. Het gaat om juwelen en kostbaarheden uit de jaren 10 en 20 waarin de luxe en smaak van de art deco perfect worden weerspiegeld. Een aantal sieraden waren in 1925 te zien op de beroemde Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes in Parijs. De naam art deco is afgeleid van deze tentoonstelling.

Dromen van de Oriënt
Bij de tentoonstelling verschijnt een nieuw kunstprentenboek binnen de reeks die Gemeentemuseum Den Haag uitgeeft in samenwerking met uitgeverij Leopold: Paul Poiret – Dromen van de Oriënt. Het boek bevat sprookjesachtige tekeningen en tekst van aanstormend talent Enzo Pérès-Labourdette. Het levensverhaal van Poiret – waarin hij uitgroeit van paraplubezorger tot invloedrijke modekoning - wordt op een bijzondere manier verteld, inclusief verwijzingen naar art-decokunstenaars uit Poirets omgeving. De originele prenten zijn in de tentoonstelling te zien.

De tentoonstelling is te zien t/m 4 maart 2018 in het Gemeentemuseum Den Haag