Zet alvast in je agenda: Najaar 2015 Grote expositie - Ode aan de Nederlandse Mode -

Lange tijd is de mode in Nederland anoniem ontworpen. In de jaren 20 werkte Joan Praetorius als eerste Nederlandse modeontwerper onder zijn eigen naam en vanaf de jaren 50 traden ontwerpers steeds meer uit de anonimiteit en ontwikkelden een eigen handschrift. Het Gemeentemuseum Den Haag zet creaties van Nederlandse ontwerpers in de spotlights,  van Viktor & Rolf tot Charles Montaigne, van Fong Leng tot Frans Molenaar, van Iris van Herpen tot Dick Holthaus en van Max Heymans tot Jan Taminiau.

Dit najaar brengt het Gemeentemuseum Den Haag een ‘Ode aan de Nederlandse Mode’. Ze pakken groot uit met zowel geschiedenis als modern: van Joan Praetorius tot Fong Leng, van Frans Molenaar  tot Viktor & Rolf, van Frank Govers tot Jan Taminiau, van Gijs Bakker tot Iris van Herpen.

De voorbereidingen van de tentoonstelling zijn in volle gang. Er wordt gefotografeerd, geselecteerd, gerestaureerd, zalen worden ontworpen, teksten geschreven… Voor de catalogus ligt de deadline al vóór de zomer, dus daar zit nu veel werk in. Het uitzoeken van het archiefmateriaal is buitengewoon leuk en inspirerend. Van een aantal Nederlandse ontwerpers bezit het Gemeentemuseum Den Haag het ‘archief’, zoals bijvoorbeeld van Joan Praetorius, Frank Govers en Max Heymans. Daarin zitten ontwerpschetsen van de couturiers zelf, vaak met stofstalen, of foto’s die zij destijds maakten voor pers of voor documentatie. Fantastisch materiaal om uit te putten.

Hierbij vast een voorproefje! Een ontwerpschets uit het archief van Max Heymans voor een deux pièces, met daarbij de foto van een mannequin die het uiteindelijke ontwerp draagt. ‘Très Chanel’, zou Heymans zeggen. Erbij een stofstaaltje dat toont wat de kleurstelling écht was: blauw / zwart. Wij werken de komende tijd achter de schermen hard door aan de ‘Ode’, vanaf 19 sept. as. t/m 7 febr. 2016 te zien in het Gemeentemuseum Den Haag.