FABELACHTIGE FONG-LENG IN MUSEUM MORE|KASTEEL RUURLO

Modeontwerpster Fong-Leng maakte in de jaren zeventig naam met haar extravagante creaties. De eigenzinnige modeontwerpster pakte uit met spektakel, met shows in musea en zelfs het PSV Stadion. Haar mannequins liepen op rockmuziek, creaties lieten bloot zien, champagne vloeide rijkelijk. Daarmee kwam haar carrière in een stroomversnelling.

‘Teveel theater’ was de kritiek aanvankelijk, maar op den duur volgde erkenning voor de eigenzinnige Fong-Leng. Inspiratie voor haar unica deed zij o.a. op bij Japanse en Chinese prenten, exotische dieren en gewaden uit India en Afrika en de vormentaal van de art nouveau.

In 1971 kwam de excentrieke en kleurrijke Mathilde de Doelder, derde vrouw van realistische schilder Carel Willink, in contact met Fong-Leng. Zij was niet alleen een goede vriendin, maar ook een van Fong-Lengs bekendste klanten. 

In vijf jaar tijd kocht Mathilde 37 jurken van de Chinees-Nederlandse modeontwerpster. In haar Fong-Leng-jurken groeide Mathilde uit tot modekoningin van de stad Amsterdam. 

Mathilde Willink is in 1977 begraven in een broekpak van geplisseerd goudlamé van de hand van Fong-Leng. 

In Museum MORE | Kasteel Ruurlo zijn 5 creaties van de bekende modeontwerpster te bewonderen.Naast het werk van Carel Willink, zijn vijf bijzondere creaties van Fong Leng te zien. Magisch, historisch, theatraal en extravagant komen samen in Kasteel Ruurlo.

Meer info: Museum MORE|Kasteel Ruurlo